In articolul din aceasta saptamana referitor la plante, am ales sa vorbesc  despre arborele de cauciuc, pentru ca acesta este considerat a fi o planta care nu doar ca infrumuseteaza ambientul, ci si ii confera un plus de sanatate. Aceasta planta are un aspect placut si elegant datorita frunzelor sale mari si lucioase si este de asemenea foarte eficienta in eradicarea formadelhidei din aer (substanta toxica ce se regaseste mai ales in produse de curatat si igienizat), asa ca este recomandat sa ai in casa un arbore de cauciuc.

Cum sa ingrijim corect arborele de cauciuc?
  • Spre deosebire de celelalte doua plante de apartament despre care am discutat pana acum (orhidee si ficus), ei bine, aceasta planta are nevoie de apa din belsug, si mai ales in sezonul cald. Este o planta tropicala si care desi se adapteaza usor oricarui mediu, totusi are nevoie de lumina si de apa ca sa iti bucure privirea cu aspectul sau deosebit. Totusi nu trebuie nici sa exagerezi, doar ai grija ca apa sa nu “balteasca” in farfurie. Lasa pamantul sa se usuce putin intre doua udari.
  • Cosmetizarea periodica reprezinta de asemenea un aspect de care trebuie sa tii cont. Mai exact, este bine sa ii cureti din cand in cand frunzele ingalbenite si sa stergi de praf frunzele verzi cu o carpa moale si umeda. Prin tundere periodica (aproximativ o data pe an) ii poti da forma dorita si ajuti planta sa isi indeseasca ramurile.
  • Nu este pretentioasa in ceea ce priveste temperatura, insa trebuie sa ai in vedere ca nu ii priesc schimbarile bruste (spre deosebire de orhidee, de exemplu), asa ca este bine ca aceasta sa fie una aproximativ constanta.
  • Ofera-i suficienta lumina, asa cum am spus arborele de cauciuc este o planta care iubeste lumina, insa de preferat ar fi sa eviti sa o asezi in bataia directa a razelor de soare si sa eviti de asemenea temperaturile prea ridicate.
  • Solul trebuie sa fie unul aerisit, permeabil, usor nisipos, iar pH-ul sa fie cuprins intre 6.1 si 6.5.
  • Deoarece este o planta care creste mult in inaltime, necesita schimbarea ghiveciului aproximativ o data la 2-3 ani. Nu are nevoie de ingrasamant in mod special, dar daca vreti, ii poti adauga acest ingrasamant o data pe an sau atunci cand muti planta intr-un alt ghiveci.

Cam acestea sunt aspectele de care ar trebui sa tii cont ca sa te bucuri de aspectul ei elegant. In rest, asa cum am spus nu este o planta pretentioasa si se adapteaza usor ambientului.

Curiozitati
  • Arborele de cauciuc mai este denumit si “arborele plangator” deoarece emana o seva lipicioasa atunci cand crengile sau tulpina ii sunt taiate.
  • Asa cum ii spune si denumirea, din seva sa se produce cauciucul natural.
  • Trebuie sa ai grija insa, deoarece aceasta seva lipicioasa este toxica si poate provoca alergii.
  • Lemnul arborelui de cauciuc este de esenta mai tare ca cea a fagului sau stejarului, fiind adecvata pentru fabricarea mobilii de exemplu.

Daca acest articol ti-a placut, nu uita sa dai un share si sa te abonezi pentru a primi saptamanal cele mai noi si utile articole.

Mai poti citi din aceasta categorie si: „Care sunt puterile terapeutice ale florilor de salcam„, „Miracolul din <banalele> macese” sau „Frunzele de maslin, un adevarat fenomen medical„.

 

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: