
Cine nu iubeste aroma florilor de salcam? An de an abia asteptam sa ne desfatam cu privelistea salcamilor infloriti si sa simtim mirosul lor imbietor! Ceea ce este insa mai putin cunoscut, este faptul ca acestea au efecte benefice extraordinare pentru sanatatea noastra. Asadar, in acest material vom vorbi despre puterile terapeutice ale florilor de salcam.
Metode de utilizare a florilor de salcam
In primul rand sa vedem care sunt metodele prin care putem beneficia cat mai bine de puterile terapeutice ale acestor flori minunate.
- Una dintre cele mai apreciate metode este consumul florilor ca atare, de exemplu in salate
- Maceratul la rece este de asemenea foarte util si se prepara din flori proaspete sau uscate (aproximativ 3-4 linguri), tinute 3 zile in miere de albine
- Inhalarea indelungata a parfumului de flori proaspete are de asemenea proprietati terapeutice dovedite (in special, utilizate astfel, acestea au efect calmant, relaxant)
- Baile cu flori de salcam sunt de asemenea relaxante si benefice pentru sanatate
- Sub forma de infuzie (se prepara din 1-2 lingurite de flori la 250 ml apa fierbinte si se lasa la infuzat 10 minute)
- Tinctura se prepara din aproximativ 20-30 g de flori uscate, ce se macereaza in 100 ml alcool timp de 10-14 zile (se consuma cate 5-10 picaturi pe zi, in functie de gravitatea bolii)
Puterile terapeutice ale florilor de salcam
- Acestea sunt eficiente in bolile aparatului digestiv, precum gastrita hiperacida sau arsurile de stomac datorate hiperaciditatii, atenueaza durerile datorate ulcerului gastric si duodenal, reflux gastro-esofagian, indigestii, crampe abdominale, etc.
- Florile de salcam reprezinta un antidepresiv natural foarte eficient si combat cu succes starile de anxietate si stres.
- Foarte utile impotriva migrenelor, inlaturand totodata starile de greata ce insotesc migrenele puternice.
- Florile de salcam reprezinta un antitusiv eficient, cu rol benefic chiar impotriva tusei convulsive. Se beau in acest sens 3-4 cani de infuzie pe zi (cu inghitituri mici). Pentru mai multa eficienta, poti adauga in ceai miere de salcam. Daca nu ai, poti pune orice fel de miere ai in casa (citeste si „Polenul crud, un izvor de sanatate„).
- Combat cu succes starile de insomnie si te ajuta sa ai un somn mai profund si odihnitor.
- Sunt utile si in cazuri de afectiuni genitale, precum candidoza. Se fac bai de sezut seara, inainte de culcare. Se urmeaza acest tratament aproximativ zece zile la rand.
- Calmeaza crampele musculare de natura nervoasa.
- Foarte utile in starile de epuizare fizica si intelectuala.
- Intaresc imunitatea.
Contraindicatii
Se recomanda prudenta in consumarea florilor de salcam femeilor insarcinate sau care alapteaza. Este bine sa ceri sfatul unui medic sau al unui fitoterapeut, mai ales daca doresti sa faci un tratament de lunga durata cu flori de salcam. De asemenea, persoanele care sunt alergice la aceste flori, ar trebui sa evite consumul lor.
Lasa un comentariu