Sfecla rosie este o minune a naturii cu multiple beneficii pentru sanatate. Si asta indiferent de cum alegi sa o consumi: cruda sub forma de salate, coapta, sub forma de suc, etc. Sfecla rosie da un plus de culoare preparatelor culinare, facandu-le mai apetisante si, totodata, mai sanatoase! Vom vorbi in cele ce urmeaza despre ce beneficii uimitoare se ascund in sfecla rosie. Si care negresit te vor face sa o incluzi mai des in alimentatie.

Sfecla rosie – beneficii

In primul rand, sa vedem ce contine uimitoarea, apetisanta si gustoasa sfecla rosie. Trebuie spus ca aceasta constituie o sursa bogata de vitamine ( A, B1, B2, B6, C), de asemenea contine calciu, fier, iod, potasiu, antioxidanti, etc.

Toate acestea fac sfecla rosie sa ocupe un loc fruntas in lista celor mai benefice alimente pentru sanatatea noastra. Iata mai jos lista cu cele mai cunoscute beneficii:

  • Este deosebit de eficienta impotriva anemiei

Si asta datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contine (fier de exemplu, element important in producerea de globule rosii).

  • Ajuta creierul sa ramana tanar

Deoarece contine acid folic (vezi articolul “Lista celor 16 alimente benefice pentru creier si memorie”), sfecla rosie ajuta memoria si protejeaza creierul. Previne de asemenea aparitia bolii Alzheimer.

  • Protejeaza ficatul

Consumul de sfecla rosie amelioreaza mult afectiunile hepatice (de ajutor in cazurile de ficat gras, obosit sau chiar in starile infectioase precum hepatita, etc).

  • Benefica pentru inima

Sfecla rosie scade considerabil tensiunea arteriala (300 ml de suc pe zi este suficient in acest sens).

  • Previne cancerul

Sfecla rosie este bogata in betacianina, care este un antioxidant puternic si care ajuta la prevenirea cancerului.

  • Eficienta in lupta impotriva depresiei

Datorita betainei continute, sfecla rosie are capacitatea de a relaxa mintea si de a ameliora depresia si in general starile de anxietate (vezi si „Cum sa combati efectele distrugatoare ale negativismului” si „Top zece principii pentru o viata implinita„).

  • Sfecla rosie creste rezistenta la efortul fizic
  • Reprezinta un eficient detoxifiant
  • Scade nivelul de colesterol
  • De ajutor in combaterea gutei
Sfecla rosie – moduri de preparare

Desigur ca cel mai minunat mod de a o consuma astfel incat sa beneficiezi de toate proprietatile ei, este in stare naturala, in salate sau sub forma de suc. Eu asa o consum cel mai des si cel mai grozav este faptul ca fetele mele adora sucul de sfecla (chiar si fata mica, de doi ani)! Asa cum am mai spus insa de cate ori am avut ocazia, de preferat ar fi sa folosesti un storcator cu presare la rece.

Desigur ca pentru un gust mai bun (si pentru un plus de vitamine), pe langa sfecla mai adaug in suc si 1-2 morcovi, 2-3 mere dulci si o portocala.

Un alt mod de a consuma sfecla rosie si pe care il ador, este aceea de salata din sfecla coapta. Rasa si amestecata apoi cu putin ulei, cu putina zeama de lamaie si sare in functie de gustul fiecaruia, are un gust fantastic!

Eu ma opresc aici, astept sa imi spuneti si voi alte idei (eventual o reteta de supa sau alt preparat culinar pe baza de sfecla).

 

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: