Din pacate, mult prea multa mancare este aruncata anual la gunoi (vorbim despre tone intregi de alimente), in timp ce multi oameni din intreaga lume nu au ce manca. Iar de aici necesitatea acestui articol, “Ce sa faci cu fructele foarte coapte – idei practice si gustoase”. Voi reveni cu articole viitoare in care am sa vorbesc si despre alte alimente (paine, branza, etc), insa am zis sa incep cu fructele deoarece acestea sunt printre cele mai perisabile. Asadar, iata cateva idei astfel incat sa nu aruncam fructele prea coapte, ci sa le transformam in ceva delicios.

Ce sa faci cu fructele foarte coapte – idei practice si gustoase
  • Prepara un suc natural, sanatos si delicios

Fructele prea coapte poate ca nu mai sunt foarte aratoase, insa sunt pline de vitamine pe care ar fi mai mare pacatul sa le irosim. Asadar, o idee foarte buna ar fi sa transformi fructele intr-un suc natural. Daca a rezultat o cantitate mai mare de suc din fructe, atunci pastreaza-l la frigider si vei avea si a doua zi un suc delicios si sanatos. Poti opta sa pui si 2-3 frunze de menta deasupra si / sau un cub de gheata. Si mai ales pentru copii cu siguranta ca este o optiune mult mai buna decat sucurile cumparate din comert.

  • Smoothie pentru zilele calduroase

Se prepara folosind blender-ul sau robotul de bucatarie, din fructele si legumele pe care le ai la indemana, plus lapte (poti folosi si lapte de cocos, de soia, de migdale, etc) sau iaurt. Poti adauga  si diverse seminte, sau miez de nuca pentru un smoothie mai consistent. Dupa preferinta, poti adauga si gheata. Va rezulta o bautura sanatoasa si foarte potrivita pentru zilele calduroase de vara.

  • Compot din fructe

Pune intr-o cratita fuctele din care doresti sa faci compotul, adauga apa (nu foarte multa, dar sa depaseasca nivelul fructelor) si lasa sa fiarba la foc mic pret de aproximativ 15 minute. Adauga si zahar dupa gust cu 5 minute inainte de a inchide. Poti consuma compotul cald, sau rece, de la  frigider.

  • Transforma fructele perisabile intr-o delicioasa inghetata

Ii poti surprinde pe cei mici cu acest desert delicios, inghetata din fructe. Desigur ca nu doar copiii, dar si tu te poti bucura de gustul minunat al inghetatei. Si in plus este si foarte simplu de preparat. Paseaza bine fructele foarte coapte intr-un blender, in care ai adaugat si un iaurt mai gras (eu il prefer pe cel grecesc pentru ca este foarte consistent), sau chiar smantana. Pune si 1-2 lingurite de miere de albine. Toarna apoi amestecul obtinut in cesti medii pe care le bagi apoi  la congelator pana cand crema capata consistenta unei inghetate.

  • Prepara un gem de casa

Fructele care sunt prea coapte, le poti transforma foarte bine si in gem de casa. Scoate samburii, pune fructele intr-o cratita, adauga zahar si fierbe pana cand scade si amestecul capata consistenta de gem. Atentie insa, acesta se mai intareste si dupa ce se mai raceste. Daca ai o cantitate mai mare, pune gemul fierbine in borcanele sterilizate in prealabil si inchide ermetic.  Vei avea gem de casa pentru iarna.

  • Un desert facut in casa cu fructe

Iar aici lista este destul de variata, poti prepara diverse placinte sau tarte cu fructe.

  • Salata de fructe

Si acesta este un desert pe cat de gustos, pe atat de sanatos, mai ales ca fructele nu sunt preparate termic. Taie fructele in cuburi de marime medie, amesteca cu o lingurita de miere de albine si 2-3 lingurite de smantana, si gata salata.

  • Un mic dejun sanatos, cu iaurt si fructe

Paseaza fructele si amesteca cu un iaurt, eventual si cu putina miere de albine. Este un mic dejun  foarte potrivit si pentru cei mici. Eventual, poti adauga si o lingurita de fulgi de ovaz sau alte cereale (citeste si “Idei pentru un mic dejun sanatos, cu preparare rapida”).

  • Caisata / zarzarata / visinata / ciresata / afinata / zmeurata

Acum o idee in exclusivitate pentru noi, adultii. Fructele coapte, pune-le intr-un borcan mai mare de sticla si pune zahar deasupra, scuturand din cand in cand energic borcanul, astfel incat zaharul sa se “strecoare” printre fructe (dar sa ramana si deasupra fructelor aproximativ 1 cm de zahar). Lasa fructele cu zahar in borcan timp de 4-5 zile, amestecand de doua ori pe zi, astfel incat  zaharul sa se topeasca. Fructele vor lasa si ele in acest timp suc. Dupa 4-5 zile, adauga in borcan tuica (in functie de cat de “tare” vrei sa fie bautura ta). Totusi nu pune prea mult, ca sa nu “eclipsezi” aroma fructelor. Mai lasa la macerat 2-3 zile, apoi strecoara si arunca fructele. Vei obtine astfel un “digestiv” natural si aromat.

Sfaturi practice pentru ca fructele sa reziste mai mult
  • Deoarece merele emana etilena (grabind astfel coacerea altor fructe), este bine sa le pastrezezi in frigider, in pungi inchise
  • De preferat ar fi sa pastrezi bananele in manunchi si sa rupi doar cate una, iar cotorul sa il infasori intr-o punga de plastic (nu pastra bananele la frigider, deoarece se vor pata mult mai repede)
  • Fructele de padure se pastreaza cel mai bine la frigider, in caserole din sticla sau plastic
  • Nu spala fructele (si nici legumele) inainte de a le depozita, este bine sa le speli chiar inainte de a le consuma

Cam acestea au fost cele cateva idei de astazi, pentru a transforma fructele foarte coapte in gustari sau bauturi delicioase. Astept acum si propunerile voastre aici, pe ProSanatateSiNatura.ro, la sectiunea “Comentarii”.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: