Asa cum v-am promis in articolul “Ce sa faci cu fructele foarte coapte”, revin astazi cu idei practice si gustoase prin care sa transformam painea veche (sau chiar si pe cea proaspata dar care ne prisoseste), in preparate gustoase. Sunt retete simple, la indemana si care se prepara rapid (in doi timpi si trei miscari).

Si din pacate, in zilele noastre foarte multe alimente ajung la gunoi. Vorbim de tone intregi de mancare in intreaga lume. Iar painea este, ca sa spunem asa, cap de lista, alaturi de fructe si legume. Imi aduc aminte ca imi placea mult sa privesc cum bunica, Dumnezeu sa o ierte, prepara painea. O framanta bine, o lasa la caldura sa creasca (o invelea cu un stergar alb, curat), apoi, inainte de a o baga la cuptor, ii facea semnul crucii. “Painea este sfanta”, spunea bunica.

Astazi insa, acest aliment de baza este foarte usor de procurat si de multe ori cumparam mai mult decat este necesar. Asadar, iata cateva idei practice si gustoase, astfel incat sa nu mai irosim painea.

Ce sa faci cu painea veche, idei practice si gustoase
  • Crutoane din paine veche

Bineinteles, crutoane. Este una dintre cele mai simple idei, se prepara rapid si le poti folosi in multe feluri. De exemplu, la supa crema. Aceasta va fi mult mai gustoasa daca inainte sa o mananci ii adaugi o lingurita de smantana si cateva crutoane. Mai ales supa crema de rosii. Super buna! Aici gasesti o reteta simpla si delicioasa de supa crema de rosii. Sau poti adauga crutoane la diverse salate. De exemplu la salata clasica de rosii, castraveti si ardei grasi.

Crutoanele se prepara simplu: se taie painea in felii de 1-1,5 cm, apoi se taie in cuburi aproximativ egale, se stropesc cu ulei de masline (sau de floarea soarelui) si se baga la cuptor, pana cand acestea se rumenesc.

  • Paine cu….vin

Este un desert de pe vremea bunicilor mei. Si se adreseaza noua, adultilor. Se stropesc bine feliile de paine cu vin, pana cand acestea se inmoaie, apoi se presara zahar (zahar normal, nu pudra). Bunicii mei foloseau felii groase de paine proaspata, facuta in casa. Mie doar imi dadeau sa gust putin. Uffff, si ce bun era!…

  • Friganele

Acum un desert special pentru copii. Friganelele reprezinta un desert foarte gustos si mai ales foarte usor de preparat. Este de asemenea un dulce care imi aminteste de copilarie si imi face placere sa pot prepara acum si eu, la randul meu, acest desert pentru familia mea. Iata in continuare cum se face. Inmoaie feliile de paine in lapte indulcit si in care ai adaugat aroma de vanilie. Apoi trece feliile prin ou batut si prajeste-le la foc iute. Le poti manca si ca atare, dar merg de minune cu iaurt (sau smantana) peste care ai pus putina miere de albine si fructe proaspete, de exemplu felii de capsuni, de piersica sau caisa. Sau poti pune deasupra gem de fructe. Oricum ai alege sa le servesti, friganelele reprezinta un desert delicios!

  • Desert “a la Edgar”

Nu stiu cum se numeste, dar asa ii spunem noi, in familia noastra. De asemenea se prepara foarte usor. Pune la fiert 500 ml de lapte impreuna cu o pastaie de vanilie (daca folosesti esenta, las-o pentru mai tarziu), separat bate 4 galbenusuri cu 3-4 linguri de zahar pana la omogenizare, adauga apoi si 3 linguri cu amidon de porumb (sau cu faina). Amesteca bine, iar cand laptele aproape ca fierbe toarna amestecul de oua, amestecand energic pentru a nu face cocoloase. Adauga si esenta de vanilie si amesteca incet timp de cateva minute, pana cand crema se ingroasa.

Cat timp aceasta se ma racoreste, separat inmoaie feliile de paine cu lapte indulcit si aseaza-le frumos intr-o tava. Inainte de a turna crema peste felii, adauga in aceasta un cub de unt si amesteca pana cand untul se topeste. Este de preferat sa il adaugi acum, si nu in crema fierbinte (ca sa eviti “taierea” acesteia). Lasa la frigider aproximativ o ora si apoi o poti servi. Daca vrei, poti sa razi deasupra prajiturii si putina ciocolata neagra, pentru un aspect irezistibil.

  • Desert pentru copiii mici

Asta nu inseamna ca nu este bun si pentru copiii ceva mai mari. Feliile de paine inmuiate in lapte, pot deveni o baza pentru o prajitura cu mere coapte. Coace 2-3 mere, apoi paseaza bine miezul acestora cu putina scortisoara si cu o lingurita de miere de albine. Optional, poti sa adaugi si o lingurita de iaurt gros (eu folosesc iaurt grecesc, este foarte consistent). Pui umplutura peste felia de paine inmuiata in lapte si ai un desert gustos si hranitor. Poate inlocui cu succes un mic dejun.

  • Aperitive cu felii de paine

O idee care de asemenea merge foarte bine la micul dejun de exemplu. Stropeste cu putin ulei de masline feliile de paine, baga-le cateva minute la cuptor (pana se “croncatesc” putin). Taie un fir de usturoi in doua si toaca-l marunt, taie marunt si 1-2 rosii, adauga branza rasa, putin cimbru si optional 2-3 frunze de busuioc taiat marunt si pune amestecul pe feliile de paine proaspat scoase din cuptor.

Daca preferi, poti pune pe feliile de paine urda amestecata cu marar si cu putina ceapa verde. Merge de minune.

  • Blat pentru pizza

Pentru iubitorii de pizza (ma includ in aceasta categorie), iata o idee gustoasa si sanatoasa. In loc sa cumperi pizza, prepar-o chiar tu, folosind in loc de blat, felii de paine inmuiate in lapte. Adauga apoi cascaval ras (sau alta branza care se topeste), felii de ciuperci, de ardei gras, de sunca (sau bucati de piept de pui trase la tigaie) si orice altceva iti mai sopteste imaginatia. O alternativa mult mai sanatoasa (si chiar mai gustoasa, parerea mea) in loc de pizza cumparata.

  • Paine veche pentru chiftele

Nu arunca painea veche, ci pune-o la uscat si foloseste-o atunci cand faci chiftele. Acestea vor iesi mai pufoase daca vei adauga paine veche, inmuiata in prealabil in apa si apoi stoarsa bine. Poate ca nu suna chiar apetisant, dar rezultatul este delicios.

  • Paine improspatata

Este foarte simplu. Taie painea in felii mai groase, stropeste-le cu apa (nu pune prea multa apa), apoi aseaza-le intr-o cratita cu capac si lasa-le in cuptor pentru aproximativ 15 minute. Painea va redeveni proaspata si pufoasa.

Iata deci cum poti sa transformi painea veche, in cateva preparate practice si gustoase. Iar daca nu ai chef sau timp sa incerci nici una dintre aceste idei, atunci nu arunca pur si simplu painea care iti prisoseste, la gunoi. O idee ar fi sa o oferi unui animal flamand, care cu siguranta va fi fericit pentru hrana oferita.

Daca ai si alte idei de retete la care sa poti folosi painea veche, atunci nu ezita sa ni le impartasesti aici, pe ProSanatateSiNatura.ro, la rubrica “Comentarii”.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: