Copilul tau sta prea mult la televizor sau pe tableta, iti raspunde obraznic, ti se pare ca nu te asculta cand ii vorbesti, nu invata destul de bine, este prea razvratit sau poate prea timid? Acestea sunt doar cateva dintre cele mai frecvente probleme care afecteaza relatia parinte-copil.

Si toate acestea au la baza un singur motiv: noi. Mai exact greselile pe care noi le-am facut, faptul ca noi nu am stiut sa ne controlam, sa gestionam cu maturitate si calm anumite situatii, faptul ca noi nu am stiu cand sa spunem DA si cand sa spunem NU. Noi am fost ori prea exigenti, ori prea permisivi, noi suntem cei din cauza carora copiii nostri gresesc.

Personal pot spune ca m-am recunoscut in TOATE comportamentele negative ale copiilor mei. Fara exceptie. Mi-am dat seama unde si cand am gresit iar in momentul in care veti avea aceasta “revelatie” ca sa o numim asa, va fi mult mai usor sa schimbati in bine relatia parinte-copil.

Cele mai frecvente greseli pe care le fac parinti
Se descarca emotional in fata copiilor

Mai exact, isi varsa nervii asupra lor. Si atunci copiii se vor descarca emotional la randul lor, dezvoltand noi si noi comportamente negative: agresivitate sau dimpotriva, timiditate exagerata, razbunarea pe obiectele din jur, etc. Chiar si statul prea mult cu ochii in tableta sau in telefon reprezinta incercarea  lor de a “evada” cumva din realitate.

Si ca o paranteza, pentru ca foarte multi parinti se confrunta cu aceasta problema, folosirea gadget-urilor poate crea dependenta, mai ales in randul copiilor. “Sta prea mult la calculator dar nu am ce sa-i fac” nu trebuie sa existe. Noi, parintii, trebuie sa impunem niste limite pe care sa le respectam. Atat noi, cat si copiii nostri.

Nu stiu cum si cand sa spuna NU

Nu inseamna ca trebuie sa ii faceti orice moft pentru ca tipa sau se tevaleste. Asta nu inseamna ca sunteti un parinte rau. Un NU spus cu blandete dar cu fermitate si hotarare totodata, in anumite situatii este necesar.

Timp insuficient petrecut alaturi de copii

Si nu ma refer doar la prezenta fizica, ci la implicarea emotionala. Este important ca timpul petrecut alaturi de ei sa fie de calitate. Nu de mult cineva imi spunea ca in fiecare seara, inainte de culcare, aloca aproximativ jumatate de ora copilului, timp in care se joaca, citesc sau vorbesc despre problemele din ziua respectiva.

Ascultati-va copilul

Oricat de neimportant vi s-ar parea ca este ceea ce spune sau oricat de obositi ati fi, nu uitati: copilul vostru este cel mai important. Nu ii spuneti “aha, chiar asa?”, incercand sa ii dati impresia ca il ascultati, dar gandul sa va fie in alta parte. Copilul simte. In timp se va indeparta de voi, isi va crea propria lume.

Am mai spus acest lucru si il voi repeta de cate ori voi avea ocazia: schimbarea trebuie sa inceapa cu noi, adultii. Nu le putem cere copiilor nostri sa fie perfecti daca noi nu suntem.

Stiti cum se spune, copiii sunt oglinda parintilor. De multe ori ne suparam pe copiii nostri pentru ca noi nu am fost un model prea bun, pentru greseli pe care noi insine le-am facut si le facem.

Tot din aceasta categorie mai puteti citi si “Spuneti NU etichetelor si prejudecatilor” sau “De ce ne mint copiii si cum ii putem determina sa ne spuna adevarul”.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: