
Gripa si raceala ne pot da mari batai de cap mai ales daca ai copii care aduc cu mare generozitate de la gradinita / scoala fiecare microb intalnit. Iar daca ai mai mult de una bucata copil, atunci distractia este maxima. Si vorbesc aici din propria experienta. Asadar, pe langa tratamentele naturiste de imunizare care m-au ajutat foarte mult, mi-am indreptat atentia si spre uleiuri esentiale. De ce uleiuri esentiale? Pentru ca au efect rapid si pentru ca sunt placute si usor de acceptat de catre copii.
De fapt, daca ar fi dupa fetele mele, din 2-3 bai gata sticluta cu uleiul aromat. Asadar, mare atentie cu cei mici. Pentru ca oricat de utile ar fi, aceste uleiuri sunt foarte concentrate. Dar sa le luam pe rand si sa vorbim mai intai despre cele mai utile uleiuri esentiale in cazuri de gripa si raceala si apoi despre metode de utilizare.
Uleiuri esentiale ce combat simptomele de raceala si gripa
Ulei esential tea tree (Arbore de Ceai)
- proprietati antiseptice, antimicrobiene, antivirale
- reduce inflamatiile si intareste imunitatea, combate simptomele de nas infundat, tuse si durerile de gat
Ulei esential de cimbru
- proprietati antivirale, antibacteriene, antitusive, antiseptice, ajuta la distrugerea germenilor si la revigorarea organismului
- este utilizat in special pentru a combate tusea (are efect expectorant) si sustine sanatatea aparatului repsirator
Ulei esential de oregano
- are proprietati antibacteriene si antifungice, intareste imunitatea si este considerat a fi unul dintre cele mai eficiente antibiotice naturale
- actioneaza ca un bun expectorant ajutand la eliminarea mucusului, calmeaza tusea si alunga durerile de gat
Ulei esential de eucalipt
- proprietati: antispasmodice, antimicrobiene, antibacteriene, antiseptice, antivirale
- intareste imunitatea si trateaza cu succes afectiuni ale cailor respiratorii precum bronsite acute si cronice, astm, tuse, afectiuni pulmonare
Ulei esential de tamaie
- are puternice efecte antiinflamatorii, antiseptice, expectorante, astringente
- combate tusea, ajuta la vindecarea mai rapida si la revigorarea organismului, relaxeaza reduce durerile de cap si pe cele musculare (este foarte bine si daca ai putea sa afumi tamaie cat mai des, chiar zilnic, fiind un obicei sanatatos atat pentru trup cat si pentru suflet)
Ulei esential de lavanda
- acest ulei esential are proprietati antiinflamatorii si antiseptice
- in general este folosit pentru relaxare, insa este de asemenea foarte util pentru reducerea durerilor de gat si de cap si pentru descongestionarea sinusurilor
Ulei esential de menta
- acesta are proprietati antiseptice, antiinflamatorii, antivirale, antimicrobiene, expectorante
- se utilizeaza in special pentru a combate tusea si infectii ale sinusurilor, contra infectiilor respiratorii, pentru reducerea durerilor de gat, de cap si a celor musculare
Ulei esential de scortisoara
- este de asemenea unul dintre cele mai utilizate uleiuri esentiale in cazuri de raceli si gripe datorita proprietatilor antiseptice, antibacteriene, antifungice
- uleiul de scortisoara are nenumarate beneficii: este un puternic descongestionant, alunga frisoanele, imbunatateste circulatia, in special pe cea periferica, in plus revigoreaza organismul si reda vitalitatea
Ulei esential de busuioc
- busuiocul este foarte cunoscut si apreciat pentru proprietatile sale antimicrobiene si antiinflamatorii
- reduce inflamatiile aparatului respirator, combate durerile de gat, calmeaza tusea, in plus ajuta la relaxare si induce o stare de bine
Ulei esential de cuisoare
- si acesta face parte dintre cele mai utile uleiuri esentiale in caz de raceala si gripa datorita proprietatilor sale antivirale, analgezice, antifungice, antiinflamatorii, antiseptice, antimicrobiene
- este utilizat pentru un spectru larg de virusuri si combate durerile de gat si de cap, reduce inflamatiile si mai mult, ajuta la intarirea sistemului imunitar
Uleiuri esentiale – metode de utilizare
-
Inhalarea directa
Aceasta este metoda cea mai la indemana si consta in picurarea a 3-4 picaturi de ulei esential pe un disc demachiant pe care le lasi apoi sa se evapore. Pentru rezultate imediate poti mirosi discheta, insa mai sigura, in special in cazul copiilor, este prima varianta. Aceea de a plasa discheta undeva in apropiere (dar nu la indemana celui mic). Eventual poti sa mai pui cateva picaturi peste 2-3 ore. Poti repeta procedeul de 4-5 ori pe zi, inclusiv seara, inainte de culcare.
-
Inhalarea aburilor
Aceasta reprezinta una dintre cele mai eficiente metode si se procedeaza astfel: pune la fiert aproximativ 400 ml de apa si cand aceasta da in clocot stinge si adauga 4-6 picaturi de ulei esential. Poti face chiar un mix de uleiuri, de exemplu 3 picaturi de ulei de cimbru si 3 de lavanda sau de scortisoara. Apoi acopera capul si vasul in care a fiert apa cu un prosop si inhaleaza incet. Aceasta metoda se recomanda adultilor si copiilor ceva mai marisori (de preferat sa aiba macar sase ani). Este recomandat sa inchizi ochii, ca sa ii protejezi.
Ca sfat, in apa fierbinte, pe langa uleiuri esentiale, mai poti adauga si o lingurita cu sare mare (neiodata) si una cu bicarbonat. Eu asa procedez pentru ca atat sarea cat si bicarbonatul reduc inflamatiile si durerile de gat si ajuta la descongestionarea cailor respiratorii (citeste mai multe in articolul „Un leac pe zi: baile cu apa sarata„)
SFAT: foarte important, daca utilizezi aceasta metoda, cel putin 12 ore nu iesi afara din casa. In caz contrar, poti sa iti faci mai mult rau decat bine. Oricum, daca ai racit, o perioada de repaus nu iti strica.
-
Difuzare
Pentru aceasta metoda ai nevoie de un difuzor si este utila atat pentru combaterea simptomelor de gripa si raceala, cat si pentru a omori din virusii si bacteriile care se imprastie cu generozitate in mediul ambiant atunci cand cineva din casa este bolnav.
-
Masaj
O metoda atat eficienta, cat si placuta, capabila sa relaxeze si sa revigoreze totodata organismul. Ai nevoie de aproximativ 100 ml de ulei (fie simplu, de floarea soarelui, fie de masline sau de sunatoare sau orice alt ulei preferi) si de 4-5 picaturi de ulei esential. Uleiul sa fie la o temperatura placuta pentru corp, nici prea rece, nici prea fierbinte.
-
Adaugat in apa de baie
Aceasta este o alta metoda pe care personal o folosesc destul de des, si nu doar in cazuri de raceli sau gripe, ci si preventiv sau doar cu scop de relaxare. In apa din cada adauga cateva picaturi de ulei esential, cam 2-3 in cazul copiilor si cam 4-5 picaturi in cazul adultilor.
-
Gargara
Aceasta este o metoda eficienta in special pentru durerile de gat si se recomanda adultilor si copiilor mai mari de sase ani (cei mai mici pot inghtiti din greseala, lucru care nu este recomandat). Si daca tot am vorbit de copii, uite o reteta in special pentru cei mici: dilueaza 2 lingurite de miere de albine cu apa calduta, adauga 2 picaturi de ulei esential si amesteca bine pana la omogenizare. Se face gargara o data la aproximativ 2-3 ore.
Pentru adulti, pentru ca deh, noi nu strambam din nas pentru ca n-avem voie, uite o reteta eficienta: adauga in 100 de ml de apa calduta (nu fierbinte), 2 picaturi de ulei esential (de busuioc de exemplu) si adauga si o jumatate de lingurita de bicarbonat si un sfert de lingurita de sare mare, grunjoasa.Amesteca bine si fa gargara la aproximativ 2 ore. Stiu, gustul nu este prea placut, dar este o metoda naturista eficienta.
-
Roll-on
Este o metoda de asemenea la indemana si buna inclusiv pentru copii.
Uleiuri esentiale – sfaturi pentru parinti
Cele mai sigure metode pentru copii sunt difuzarea in camera, uleiul adaugat in apa de baie sau masajul. Nu se recomanda, pana pe la cinci ani, gargara sau inhalarea aburilor. Pentru copiii intre 3-4 luni si un an, se adauga o picatura in apa de baie, pentru cei mai marisori de un an se pot pune 2 picaturi. Nu uita, uleiurile esentiale sunt foarte concentrate.
De asemenea, iata cateva sfaturi de uleiuri sigure pentru copii, in functie de varsta:
- pentru copiii de pana la un an se recomanda lavanda
- pentru cei cu varste cuprinse intre 1-2 ani se pot folosi in plus si ulei de tamaie si de arbore de ceai
- pentru copiii de peste trei ani, se pot utiliza si uleiul esential de busuioc si cel de cimbru
- pentru cei mai marisori, de peste 7 ani, se poate folosi si uleiul esential de eucalipt
Desigur, este recomandat sa consulti si medicul pediatru cu privire la ce uleiuri sa folosesti si in ce cantitate.
Uleiuri esentiale – atentionari
In unele cazuri, pot sa apara anumite simptome neplacute in urma utilizarii acestor uleiuri esentiale, in mod special iritatii ale pielii. In astfel de cazuri este bine sa intrerupi tratamentul si sa ceri sfatul medicului.
Si pentru ca timpul este un bun pretios, am cautat si am gasit o gama larga de uleiuri esentiale pe vegis.ro. In plus, au la multe produse reduceri atractive. Am pus in acest sens pentru tine, in cazul in care doresti sa arunci o privire, si cateva link-uri:
Ulei esential de busuioc, (Basil) Ecologic/Bio 10ml SOiL (https://vegis.ro/uleiuri-esentiale/soil/37573-ulei-esential-de-busuioc-basil-ecologic-bio-10ml/)
Ulei Esential de Scortisoara (Cinnamon) Ecologic/Bio 10ml SOiL (https://vegis.ro/uleiuri-esentiale/soil/37569-ulei-esential-de-scortisoara-cinnamon-ecologic-bio-10ml/)
Roll-on Blend Flu Away din Uleiuri Esentiale Ecologic/Bio 10ml ARMINA (https://vegis.ro/uleiuri-esentiale/armina/39539-roll-on-blend-flu-away-din-uleiuri-esentiale-ecologic-bio-10ml/)
Sper din suflet ca articolul de fata sa iti fie de folos si sa te ajute. O sa revin cat mai curand si cu alte sfaturi naturiste eficiente pentru intarirea imunitatii si pentru a combate simptomele de raceala si gripa, metode testate de mine de-a lungul timpului si care m-au ajutat sa trec mai usor peste racelile de sezon.
Si pentru ca parerea ta este importanta pentru mine, nu uita ca poti sa imi scrii aici, pe ProSanatateSiNatura, la rubrica “Comentarii”, despre parerea ta legata de acest articol, sau imi poti lasa intrebari sau sugestii de articole despre care ti-ai dori sa afli mai multe informatii.
Lasa un comentariu