Ciorba de perisoare se afla in topul mancarurilor mele preferate si din fericire, se afla si in topul fetelor mele. Zic “din fericire” pentru ca, desigur, ca orice mama, ma bucur cand vad ca mananca cu pofta ceea ce le-am gatit.

Si pentru ca astazi am facut o delicioasa ciorba de perisoare, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa impartasesc cu tine aceasta reteta. Si inca ceva, daca ai o cantitate mai mare de carne tocata, poti prepara si niste chiftelute super bune. Le poti manca fie ca atare, in loc de o gustare mai satioasa, fie ca fel principal alaturi de un ou prajit de exemplu. Sau poti pregati un sos de rosii si ai la masa chiftele cu sos si eventual cu piure de cartori, alaturi de o salata. Dar sa revin la ciorba de perisoare.

Ciorba de perisoare – Ingredientele pentru ciorba
  • 3 cepe medii
  • 2 morcovi
  • o telina mica
  • 2 ardei grasi potriviti ca marime
  • 2 linguri cu orez
  • 2 linguri cu ulei
  • 1 litru de bors
  • 5 litri de apa
  • Sare dupa gust
  • Cimbru, leustean, patrunjel (poti pune desigur, fie numai leustean, fie numai patrunjel, depinde de gust si….de ceea ce ai in casa)
  • Un ou pentru a drege ciorba (este optional)
Ciorba de perisoare – ingrediente pentru perisoare
  • 500 de grame de carne tocata (de porc, sau amestec cu vita)
  • o cescuta mai mica cu orez (cam o lingura mai mare plina)
  • 2 oua
  • cimbru, sare, piper, dupa gust
Ciorba de perisoare – mod de preparare

Taie radacinoasele in cubulete mici, daca vrei poti sa le dai pe razatoarea mare, dar personal prefer sa le tai cubulete mci pentru ca astfel, ciorba de perisoare arata mai bine. Taie apoi ceapa si ardeii grasi, pe care le calesti impreuna in ulei timp de 3-4 minute. Daca le calesti putin (amestecand ca sa nu se lipeasca de cratita), ciorba are un gust mai bun. Adauga apoi radacinoasele, apa si sare. Nu pune insa prea multa sare de la inceput, vei mai pune la sfarsit, cand ciorba este gata. Acopera cu un capac si lasa sa fiarba la foc mic spre mediu.

In acest timp, prepari perisoarele

Pune la fiert 2 cesti cu apa si cand aceasta da in clocot, adauga orezul si putina sare si lasa sa fiarba la foc mic cam 8-10 minute. Da la o parte de pe foc, scurge apa in surplus, pune orezul (dupa ce s-a racorit putin) peste carne, adauga cele doua oua, piper, sare, cimbru dupa gust si amesteca bine. Formeaza apoi bile din acest amestec, dar nu prea mari. Sa aiba marimea unor nuci (cam trei cm in diametru).

Cand legumele sunt pe jumatate fierte, adauga perisoarele cu grija, lasa sa dea in cateva clocote (cam 3-4 minute), apoi adauga orezul. Lasa sa fiarba totul la foc mic, iar intre timp pune la fiert borsul. Cand legumele si perisoarele sunt gata, adauga borsul care a dat si el in cateva clocote si mai adauga sare dupa gust. Inainte sa inchizi, adauga un ou bine batut cu furculita, cate putin, amestecand de jos in sus.

Cand ciorba se mai racoreste, presara cimbru, patrunjelul si leausteanul (tocate marunt).

Si pentru ca imi doresc sa pleci multumita de pe blogul meu, iata mai jos si retata bonus de chiftele. Eu una asa procedez cand prepar ciorba de perisoare, fac si catefa chiftelute.

Chiftele – ingrediente
  • 500 gr de carne tocata
  • o legatura de marar
  • o legatura de patrunjel (optional)
  • 4-5 fire de usturoi
  • un colt de paine uscata (chiar vorbeam acum cateva zile despre ce poti face cu painea uscata, poti citi mai multe in articolul “Ce sa faci cu painea veche, idei practice si gustoase”)
  • o cana cu ulei
  • 2-3 linguri cu faina
Chiftele – mod de preparare

Pune la inmoi coltul de paine (in apa sau lapte, cum preferi), apoi stoarce-l foarte bine si pune-l peste carne. Adauga si cele doua oua, mararul si patrunjelul tocate marunt si usturoiul dat pe razatoarea mica. Presara sarea si piperul dupa gust si amesteca bine. Nu pune piper si sare prea mult dintr-o data, dupa ce amesteci bine, mai adaugi daca este cazul.

Pune uleiul la incins iar intre timp formeaza bile ceva mai marisoare din carne, pe care le tavalesti apoi prin faina si le presezi usor cu podul palmelor. Cand uleiul este incins, adauga-le in tigaie si prajeste-le pe fiecare parte pana cand devin rumene.

Eu nu pun ceapa nici la chiftele, nici la perisoare, iar rezultatul final este unul delicios. Pentru chiftele, asa cum am spus, poti prepara si un sos de rosii, iar cand acesta este gata pui chiftelele si mai fierbi impreuna 2-3 minute, si gata felul principal.

Concluzii

Acestea sunt cele doua retete de astazi, ciorba de perisoare si chiftele de carne. Iar in cazul in care te hotarasti sa le incerci, nu ezita sa imi spui cum ti-a iesit mancarea. Parerea ta este foarte importanta pentru mine, asa ca te astept sa imi spui aici, pe ProSanatateSiNatura.ro, la rubrica “Comentarii”, despre ce alte subiecte ai vrea sa citesti si ce informatii utile ti-ai dori sa afli.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: