Asa cum am promis, revin cu un nou articol despre copii, de data aceasta despre cateva modalitati de a ne petrece timpul cu ei. Activitatile pe care le facem impreuna cu cei mici sunt foarte importante, ele intaresc si mai mult legatura “parinte-copil”, asa ca trebuie sa incercam ca timpul pe care il petrecem impreuna sa fie atat interesant, educativ, dar si sa binedispuna si sa relaxeze. Cu alte cuvinte, sa imbinam utilul cu placutul.

Activitati de toamna

Profitati de acest anotimp si chiar daca nu mai este cald afara, mergeti la plimbare in parc si culegeti castane de exemplu, pe care apoi transformati-le in mici jucarii. Credeti-ma ca vor fi foarte incantati, mai ales daca ii veti lasa sa ajute la confectionarea lor! De exemplu, o familie de arici: faceti cateva gauri in trei-patru castane in care infingeti apoi (sau lasati-l pe copil sa faca asta) cateva bete de chibrit. Desenati-le apoi cate doi ochi cu o carioca neagra, si gata familia de arici. Sau faceti un om: o castana mai mare pentru corp si una mai mica pe post de cap, unite cu o bucata de bat de chibrit in loc de gat si patru bete in loc de maini si picioare.

Sau daca tot mergeti in parc, dupa ce s-au saturat de alergat si de dat in leagan si tobogan (este foarte bine sa ii lasati sa isi consume energia), aratati-le florile si spuneti-le cum se numesc, explicati-le in cuvinte simple de ce se usuca frunzele copacilor, incurajati-i sa isi puna intrebari si invatati-i cat mai multe lucruri interesante, cu alte cuvinte, “hraniti-le” intr-un mod sanatos curiozitatea fireasca si specifica varstei lor.

Pentru copiii ceva mai mari de data aceasta, o activitate interesanta si placuta atat pentru ei, cat si pentru noi, ca parinti, ar fi vizitarea unor muzee, a unor expozitii interesante si adecvate varstei lor. De exemplu, expozitie despre dinozauri, sau despre obiecte si bijuterii din vechime, etc.

Activitati “de interior”

Daca afara nu este chiar vreme de plimbat, atunci gasiti activitati  interesante si placute pe care sa le puteti  desfasura in casa. De exemplu, cititi impreuna. Pentru cei mici gasiti carti cu poze mari si colorate, explicati-le imaginile si incurajati-i sa spuna si ei ce reprezinta fiecare imagine pe care o vad.

Cititul impreuna este foarte util si placut si pentru copiii ceva mai mari, iar daca acestia stiu sa citeasca, atunci puteti face schimb de roluri, apoi povestiti ce ati citit, incercati sa gasiti alta finalitate povestii, etc. In acest mod vor citi din ce in ce mai bine si isi vor dezvolta si imaginatia (vezi mai multe in articolul “Copii fericiti si inteligenti? Afla ce trebuie sa faci”).

Alegeti activitatile in functie de inclinatiile copiilor vostri: colorati sau pictati impreuna (lasati-i chiar sa picteze fara pensule, ci cu degetele, chiar daca se vor murdari), faceti puzzle-uri, confectionati felicitari, etc.

O gama larga de jucarii interesante (potrivite atat pentru joaca afara, cat si in casa), gasiti la preturi bune pe zuzububu.ro si pe care le puteti comanda cu un simplu click aici.

Activitati sportive

Iata o idee minunata de a va petrece timpul liber alaturi de copiii vostri. Sa faceti un sport impreuna este un lucru benefic din toate punctele de vedere: va distrati impreuna, ii invatati pe copii de mici despre importanta sportului fiind chiar voi puterea exemplului, veti avea copii mai sanatosi fizic dar si emotional, veti petrece timp de calitate alaturi de copii, etc.

Ca idee, puteti merge impreuna la cursuri de dans pentru incepatori, la cursuri de innot, la aerobic, etc. Sau puteti face activitati sportive nu doar in cadru organizat, ci puteti face sport doar in familie, cum ar fi sa mergeti cu totii la plimbare cu bicicletele sau cu rolele. Orice sport este bine-venit, important este sa fiti consecvent si sa va distrati impreuna.

Gasiti un hobby comun

Hobby-urile sunt un mod placut si util de a petrece timp de calitate alaturi de copiii vostri. Iar in acest fel veti putea testa inclinatiile lor, veti sti ce le face placere si ce nu. Testand cat mai multe activitati, copiii isi vor putea dea seama singuri ce le place si isi vor putea alege inca de mici drumul pe care vor sa mearga in viata.

Fiecare copil este unic in felul lui si este bine sa il ajutati sa isi descopere cat mai devreme pasiunile. Astfel, unii poate ca au inclinatii artistice, altii sunt mai sportivi, altii sunt micuti exploratori in devenire, sau poate viitori chefi-bucatari, etc. Indiferent de aptitudinile pe care le au, indiferent de caracter si pasiuni, este bine sa ii ajutati sa isi gaseasca de mici drumul, sa ii calauziti cu grija, sa ii sfatuiti si sa le fiti alaturi.

Daca v-a placut acest articol, atunci nu uitati sa dati un share si catre prietenii vostri si sa va abonati pentru a nu pierde cele mai noi si utile articole.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: