Daca noi, adultii, am avut timp sa dezvoltam tot felul de “mecanisme” de autoaparare, copiii nu au avut cand sa faca asta. Sufletul lor este fragil si mult mai usor de ranit. Uneori un simplu gest sau o simpla vorba spusa la intamplare, ii poate rani. Alteori, traume grave pot surveni in viata lor. Foarte important, nu toti copiii lasa sa se vada ca sufletul lor micut ascunde rani sau traume. Multi se comporta aparent ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic.

Orice comportament negativ al copilului este o urmare a unei rani sufletesti. Minciunile, timiditatea sau agresivitatea, neascultarea, vocabularul neadecvat, etc sunt toate urmari a unor rani pe care cei din jur sau evenimente nefericite le-au lasat in sufletul lor. Din fericire insa, aceste rani pot fi vindecate.

Puterea imbratisarilor

Imbratisarea nu este deloc un gest banal si are mai multa putere vindecatoare decat credem. Imbratisarea sincera insotita de un zambet cald si un “te iubesc” spus din inima chiar are puterea de a vindeca. Poate ca nu dintr-o data. Nu acum. Insa in timp are puterea vindecatoare. Stiintific daca vreti este dovedit faptul ca imbratisarile ajuta la scaderea cortizonului (hormonul stresului) si elibereaza oxitocina (hormonul iubirii).

Asadar, gasiti timp pentru cat mai multe astfel de imbratisari sincere.

Puterea lui “da, copile, ai voie”

Mai ales pentru noi, parintii, este foarte greu sa gasim puterea de a spune aceste cuvinte. Si totusi, trebuie sa incepem sa la spunem cat mai des. “Da copile, ai voie sa inveti din propriile greseli”,”da copile, ai voie sa gresesti, te iubesc oricum”. “Nu”-urile si criticile repetate fac foarte mult rau dezvoltarii sufletesti. “Nu-ti vorbi de rau copilul, indiferent daca acesta este sau nu de fata” spunea Maria Montessori, celebrul pedagog italian. Tot aceasta ne invata ca trebuie sa ne dezobisnuim sa mai spunem “nu ai voie sa faci asta, altfel ma supar” si ca trebuie sa cautam copilul care inca nu se afla aici. Incurajarile si nu criticile ii vor ajuta pe copii sa aiba incredere in ei.

Puterea iubirii

Un copil care se simte iubit, va fi un copil fericit. Si sanatos emotional. Va deveni un adult capabil la randul lui sa daruiasca iubire.

Stabilitate

Spre deosebire de adulti, care de multe ori simt nevoia de schimare, de nou, copiii au nevoie de stablitate. O schimbare majora le poate “clatina” lumea.  Si poate lasa rani in sufletul lor fragil. Desigur ca nu este neaparat sa se intample acest lucru. Sunt si copii care suporta foarte bine schimbarile. Fiecare om are o constructie sufleteasca proprie. Insa, pentru a evita orice risc, este bine ca orice schimbare sa fie insotita de o pregatire prealabila. Fie ca este vorba despre venirea pe lume a unui fratior, despre mutarea intr-o locuinta noua, etc, este bine sa il pregatiti pe cel mic din timp: explicati-i pas cu pas ce presupune noua schimbare si asigurati-l ca indiferent de situatie, veti fi alaturi de el si il veti iubi la fel de mult.

Respect

Asa cum noi, adultii, simtim nevoia de respect, asa si copiii simt aceasta nevoie. Si se simt lezati sufleteste in caz contrar. Incercati sa va obisnuiti sa ii explicati totul in termeni simpli pe care sa ii inteleaga si foarte important, nu folositi vorbe sau expresii care i-ar putea jigni. “Esti un lenes” sau “esti un copil rau”, pot lasa rani adanci in sufletul lor. Deci un autocontrol constant din partea noastra, a adultilor, este necesar daca vrem sa avem copii sanatosi emotional.

Tot din aceasta categorie mai puteti citi si “Cele mai frecvente greseli care afecteaza relatia parinte-copil” si “Spuneti NU etichetelor si prejudecatilor”.

Daca v-a placut acest articol, nu uitati sa ii dati un share si catre prietenii vostri si de asemnea, nu uitati sa va abonati pentru articole utile si noi, scrise cu drag pentru voi.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: