
Cu siguranta ca acesta este un subiect care ne intereseaza indiferent daca este vara sau iarna, toamna sau primavara, dar poate ca acum, in prag de iarna, se impune mai mult decat oricand sa vorbim despre cum putem dezvolta imunitatea copiilor nostri.
Asadar, dragi mamici (si viitoare mamici), mi-am propus sa dezbat acum acest subiect din perspectiva si experienta mea ca mama a doua fetite. Sa va impartasesc atat ce am facut eu pentru a le creste imunitatea, cat si ce greseli consider ca am facut de-a lungul timpului in acest sens.
Cum sa cresti in mod natural imunitatea copiilor
Formarea imunitatii in mod natural
Stiti cum se spune, ca nu putem sa ii crestem pe cei mici sub un clopot de sticla, feriti acolo de orice pericole (si nici nu cred ca am vrea asta). Asa ca organismul lor va invata treptat sa se lupte cu microbii. Exagerarea nu este buna in nici o privinta, nici macar cand este vorba de igiena. Si nu doar eu spun asta, ci foarte multi medici afirma acelasi lucru.
Spalatul pe maini la fiecare 30 minute, eventual si putin spirt apoi ca sa “moara” microbii (nu vor muri), spalarea hainelor celui mic separat de ale noastre, fierberea zilnica (sau chiar de doua ori pe zi) a biberoanelor, toate acestea sunt exagerari, iar organismul nu va putea invata sa se apere singur de microbii din jur. Cum nici igiena exagerata a casei nu este buna. Nu inseamna ca am ceva impotriva curateniei, insa este bine de stiut ca toate aceste produse de curatat tot mai puternice si mai “agresive” cu microbii, sunt agresive si cu noi, mai ales cu cei mici, si pot conduce in timp la alergii si alte boli.
Si mai este un aspect despre care as vrea sa vorbesc aici. In primul rand noi, ca parinti, avem tendinta de a-i infofoli pe cei mici la cea mai mica schimbare de vreme. Nu doar o data am vazut pe strada copii imbracati foarte gros desi temperatura nu era chiar atat de scazuta. Am observat de-a lungul timpului, ca pe masura ce “corcolim” in mod exagerat un copil, imunitatea acestuia scade. Chiar daca este frig afara, este bine (de fapt este chiar indicat), sa scoatem copiii la aer curat.
Bineinteles, exceptie fac zilele in care este vant puternic (mai bine ger decat vant), sau cand ploua.
Alimentatia corespunzatoare
Desigur, alimentatia este foarte importanta. Pentru oricine, si pentru noi, adultii, insa pentru ei, care sunt in crestere, este cu atat mai important sa primeasca vitaminele si mineralele de care au nevoie. Deci este foarte importanta o alimentatie cat mai variata, din care sa nu lipseasca in primul rand hrana vie cum se spune, adica fructe si legume nepreparate termic, lactatele si pestele. Iata si cateva alimente care in mod special cresc imunitatea celor mici.
- Catina este cu adevarat o minune a naturii! Nu voi detalia aici prea mult subiectul, dar puteti citi mai multe despre beneficiile ei extraordinare in articolul “Plante cu efecte benefice asupra sanatatii”.
- Galbenusul de ou, pestele si ficatul sunt surse bogate in vitaminele A si D.
- Fructele si legumele bogate in vitamina C, precum citrice, kiwi, mere, fructele de padure, spanac, etc. Si poate ceva mai putin cunoscut, patrunjelul este o sursa foarte importanta de vitamina C.
- Carnea rosie (zinc, fier).
- Iaurtul, datorita fermentilor vii pe care ii contine, creste imunitatea organismului.
- Mierea de albine, insa atentie, este bine sa evitati sa dati miere copiilor mai mici de un an. Produse foarte bune (pe baza de miere de albine) pentru cresterea imunitatii am vazut pe Apiland.ro. Puteti arunca o privire (sau chiar sa comandati produse) cu un simplu click aici (ca un pont, am vazut ca au reduceri substantiale mai ales acum, de Black Friday).
Sportul
Iar aici prea multe nici nu ar fi de spus, se stie cat de importanta este miscarea fizica pentru o sanatate de invidiat atat pentru adulti, cat si pentru copii. Doar am vrut sa il punctez pentru ca nu puteam sa trec peste. Iar daca veti gasi un sport pe care sa il puteti practica impreuna cu cel mic, cu atat mai bine.
Ce greseli am facut eu
In priml rand, nu am invatat-o (pe fata mai mare) sa manance de mica anumite alimente care sunt foarte bune pentru sanatate (de exemplu brocoli sau avocado). Si asta din cauza ca nici mie nu imi placeau. Insa acum le iubesc (stiti cum se spune, gusturile se educa, si asa este) asa ca am inceput sa le introduc trepatat in alimentatia fetelor.
Am iesit afara cu fata mai mica intr-o zi cand batea vantul cam tare (din cauza asta am zis ca mai bine ger decat vant) si bineinteles ca pana seara a inceput sa aiba nasul infundat si sa stranute.
Nu am dat-o pe fata mare sa faca un sport in mod special. A inceput mai multe dar nu am fost consecventa si imi cam pare rau acum. Dar stiti cum se spune, niciodata nu este tarziu.
Astept si parerile voastre privind acest subiect. Ce ati facut voi ca sa cresteti imunitatea celor mici? Si de asemenea, daca acest articol v-a placut nu uitati sa dati share catre prietenii vostri si sa va abonati pentru a nu pierde cele mai noi si utile articole.
Lasa un comentariu