Ghimbirul este o planta extraordinar de benefica pentru sanatate si care totodata poate da un plus de savoare diverselor preparate culinare. Iar acest articol isi propune sa descrie cat mai bine informatii utile despre ghimbir, despre beneficiile sale si moduri in care poate fi consumat. Apreciat pentru proprietatile sale inca din Antichitate, ghimbirul are o  lista impresionanta de beneficii ce au fost indelung cercetate si dovedite de catre studiile ce au fost efectuate in acest sens. Ghimbirul este folosit ca si condiment nu doar in bucataria orientala, cat si in intreaga lume.

Despre ghimbir – informatii generale

Ghimbirul este o planta erbacee a carei rizom, de aproximativ sase cm lungime, are o forma neregulata, noduroasa. Acesta creste in special in zonele tropicale, dar poate fi cultivat si la noi in tara, insa in anumite conditii speciale. Aceasta planta are nevoie de o temperatura constanta si mai mare de 10 grade Celsius, iar solul trebuie sa fie fertil si bine drenat. De asemenea, ghimbirul este o planta care are nevoie de multa lumina.

Compozitie ghimbir

De la ghimbir se foloseste radacina (rizomul), in care se gasesc o multitudine de vitamine si substante nutritive atat de necesare organismului. Astfel, o singura radacina contine aproximativ:

  • 11% din necesarul zilnic de vitamina B6 si de magneziu
  • 10% din necesarul zilnic de potasiu
  • 6% din necesarul zilnic de vitamina C si fosfor
  • 5% din necesarul zilnic de zinc
  • 75 de kilocalorii

De asemenea, in ghimbir se regasesc cantitati inseminate de calciu, fier, cupru si proteine.

Despre ghimbir – beneficii
  • Sustine si imbunatateste digestia

Ghimbirul este benefic contra problemelor digestive, precum balonarea sau indigestia. Si in general, alunga disconfortul digestiv. Atentie insa, a nu se folosi in exces deaorece in acest caz, ghimbirul chiar poate provoca probleme digestive (2-3 cani pe zi de ceai sunt suficiente).

  • Combate senzatia de greata

De exemplu greata de miscare (de masina, de avion, etc), dar si greata care insoteste uneori anumite tratamente medicamentoase.

  • Este un bun detoxifiant
  • Ajuta la arderea grasimilor

Ghimbirul ajuta la accelerarea metabolismului si la arderea grasimilor, astfel incat acesta reprezinta un bun aliat in curele de slabire.

  • Revitalizeaza in mod natural organismul
Ghimbirul are efectul unei cafele, ajutand la energizarea organismului intr-un mod cat se poate de natural si de sanatos.
  • Imbunatateste memoria
  • Incetineste procesul de imbatranire
  • Intareste sistemul imunitar
  • Combate cu succes raceala si gripa

Ghimbirul activeaza procesul de transpiratie, este un bun expectorant si ajuta organismul sa lupte contra virusurilor si bacteriilor (citeste si “Raceala urata si rea, nu te vreau in viata mea!”).

  • Scade colesterolul rau din organism
  • Scade tensiunea arteriala

Ghimbirul reprezinta un bun vasodilatator ajutand la scaderea tensiunii si totodata previne formarea cheagurilor de sange prin imbunatatirea circulatiei.

  • Combate inflamatiile si reduce durerile
  • Ghimbirul este un bun antiinflamator
  • Sustine frumusetea

Cosmeticele pe baza de ghimbir sunt de ajutor in ingrijirea pielii si a parului, redandu-le vitalitatea si stralucirea naturala.

Cum se utilizeaza ghimbirul?
  • Sub forma de ceai de ghimbir

Se adauga in 500 ml de apa clocotita, 2 lingurite de ghimbir proaspat ras si se lasa la infuzat 10-15 minute. Se poate adauga (dupa ce infuzia s-a mai racorit) si miere de albine dupa gust.

  • Sub forma de cidru de ghimbir

Acesta se prepara astfel: la 5 litri de apa, se adauga 3-4 lingurite de ghimbir proaspat ras, in functie de gust se adauga si 800-1000 grame de zahar brun, 2-3 flori de soc, o lamaie taiata in felii si aproximativ 10 boabe de orez. Acest amestec se lasa la macerat intr-un borcan timp de 5-7 zile, amestecandu-se zilnic. Apoi se strecoara si se pastreaza la rece in sticle bine inchise.

  • Sub forma de sirop de ghimbir

Acesta se prepara din ghimbir proaspat ras si miere de albine (2 lingurite de miere, pentru o lingurita de ghimbir). Acest amestec se tine la macerat timp de doua saptamani, dupa care siropul se filtreaza si se pastreaza la rece.

  • Sub forma de ghimbir marinat (sau ghimbir la otet)

Dupa gust, ghimbirul se poate consuma fie murat (in apa sarata), fie pus la otet.

  • Sub forma de mirodenie

Desigur, ghimbirul poate fi consumat sub forma de mirodenie la diferite preparate culinare, conferind acestora o savoare deosebita.

  • Sub forma de pudra

Atunci cand nu ai la indemana ghimbir proaspat, acesta poate fi consumat si sub forma de pudra de ghimbir.

  • Sub forma de bere de ghimbir

Aceasta poate fi achizitionata si de pe site-uri specializate in produse naturiste (de exemplu de pe Plantum.ro, unde gasesti inclusiv suplimente pe baza de ghimbir).

  • Sub forma de comprese

Pentru durerile articulare sau musculare de exemplu, ghimbirul se foloseste sub forma de cataplasme sau comprese (din ghimbir proaspat ras).

Despre ghimbir – recomandari de pastrare
  • Ghimbirul se pastreaza in locuri racoroase, fara umiditate si ferit de lumina (nu este recomandat sa fie pastrat in frigider)
  • Se consuma in aproximativ 2 saptamani
  • De asemenea, suplimentele pe baza de ghimbir se pastreaza in locuri ferite de lumina si fara umiditate (acestea se pot comanda si de pe
Contraindicatii ghimbir
  • Se recomanda ca femeile insarcinate sau mamele care alapteaza, sa ceara sfatul medicului
  • Nu se recomanda persoanelor care sunt alergice la unul sau mai multe dintre compusii ghimbirului
  • Nu se recomanda nici persoanelor care sufera de inflamatii are stomacului, plamanilor sau celor care au pietre la fiere (cel mai bine este, ca in astfel de cazuri, sa se ceara sfatul medicului specialist)
  • Nu este recomandat sa consumi ghimbirul dupa ora 15-16, deoarece acesta are, asa cum am spus, efect energizant

In continuare te astept sa ne povestesti aici, pe ProSanatateSiNatura.ro, care este modul tau preferat de a consuma ghimbirul, in ce preparate culinare iti place sa il adaugi si care sunt cele mai notabile beneficii pe care le-ai avut in urma consumului de ghimbir.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: