Chiar daca in zilele noastre frunzele de gutui reprezinta un remediu mai putin cunoscut, acestea au o lista impresionanta de beneficii asupra sanatatii. Aceste beneficii sunt cunoscute si apreciate de foarte mult timp, inca din Antichitate, cand frunzele de gutui erau utilizate pentru tratarea a zeci de afectiuni.

In articolul de fata vei afla despre compozitia frunzelor de gutui, despre beneficii, modalitatile de a le utiliza, despre recoltare, precum si alte informatii utile.

Frunzele de gutui – compozitie
  • acid quinic, care este prezent intr-o concentratie de aproximativ 70%
  • acid citric, aproximativ 12%
  • acizii oxalic, malic, fumaric, shikimic, prezenti intr-o concentratie mai scazuta
  • quercitina si rutina, compusi fitochimici cu rol antiinflamator si antioxidant
Frunzele de gutui si beneficiile lor asupra sanatatii
  • Normalizeaza nivelul zaharului din sange

Astfel, ceaiul din frunze de gutui este benefic persoanelor care sufera de diabet zaharat.

  • Util in cazurile de hipertensiune arteriala

Frunzele de gutui au actiune vasodilatatoare, determinand astfel scaderea presiunii arteriale. Ceaiul din aceste frunze este recomandat pentru tinerea sub control a hipertensiunii.

  • Benefic in problemele respiratorii

Frunzele de gutui calmeaza tusea si sunt benefice chiar si persoanelor care sufera de astm.

  • Combate afectiunile gastro-intestinale

Ceaiul din frunze de gutui este recomandat contra infectiilor gastro-intestinale si este eficient si in cazurile de diaree.

  • Trateaza cu succes infectiile pancreasului si ficatului
  • Frunze de gutui, pentru un somn mai odihnitor

Deoarece frunzele de gutui au un usor efect sedativ, acestea sunt recomandate pentru un somn mai profund si mai odihnitor. Asadar, un ceai din frunze de gutui poate face minuni seara, inainte de culcare (eventual, alaturi de o carte buna).

  • Calmeaza starile de neliniste, de agitatie, de stres si anxietate
  • Un bun detoxifiant si un aliat util in curele de slabire

Ceaiul din frunze de gutui este indicat in curele de detoxifiere si de slabire datorita proprietatilor lor diuretice si depurative.

  • Benefic in cazuri de raceli si gripe

Alaturi de alte ceaiuri deja cunoscute in astfel de cazuri, si ceaiul din frunze de gutui este benefic si alunga simptomele neplacute asociate acestor afectiuni.

  • Mentine sanatatea scalpului

Infuzia din frunze de gutui este eficienta in combaterea matretii si in mentinerea sanatatii scalpului si a podoabei capilare. In plus, ca si in cazul frunzelor de nuc, acest ceai confera parului inchis la culoare, o frumoasa nuanta de aramiu-inchis (citeste mai multe in articolul “Cum sa ai un par mai des, mai frumos, mai sanatos”).

  • Hraneste si intareste firele de par

Pentru un par frumos si un scalp sanatos, ai nevoie de aproximativ 4-5 linguri cu frunze uscate si maruntite (sau aproximativ 20 de frunze proaspete, tocate grosier) la 1,5 litri de apa, pe care le fierbi la foc mic timp de 10 minute. Acoperi si mai lasi 15 minute, apoi strecori si folosesti ceaiul obtinut la clatirea parului, masand usor scalpul.

Cand sa recoltezi frunzele de gutui

Frunzele de gutui se recolteaza din iunie si pana in septembrie inclusiv, insa cel mai indicat este sa le culegi in iunie, cat frunzele sunt foarte “tinere”. Din momentul in care incep sa se ingalbeneasca, acestea isi pierd din forta terapeutica.

Este bine sa alegi frunzele sanatoase, neafectate de boli.

Nu culege frunzele daca acestea au fost proaspat stropite cu pesticide. Este recomandat sa astepti cel putin trei saptamani in cazul pesticidelor de contact si minim sase, in cazul pesticidelor sistemice.

Inainte de a le usca este bine sa le speli intr-un bol mai mare cu apa rece. Apoi intinde-le pe o suprafata curata, intr-un strat cat mai rarefiat (pentru a evita mucegairea acestora). Se recomanda un mediu fara umiditate si ferit de actiunea directa a razelor de soare. Este recomandat sa pui deasupra un prosop curat si subtire sau tifon, pentru a evita depunerea prafului.

Cum se utilizeaza frunzele de gutui?
  • In primul rand, sub forma de ceai. Acesta se prepara dintr-o lingurita plina de frunze uscate si maruntite la o cana (aproximativ 250 de ml) de apa fierbinte. Se acopera si se lasa la infuzat 10 minute. Se bea ca atare sau indulcit cu miere de albine. Poti adauga si 1-2 feliute de lamaie pentru un plus de aroma.
  • Sub forma de decoct, acesta reprezentand o combinatie dintre infuzie si maceratul la rece.
  • Sub forma de tinctura, fie preparata in casa (prin macerarea frunzelor proaspete de gutui in alcool), fie achizitionat de la magazinele cu produse naturiste.

Te invit in incheiere sa imi spui la rubrica “Comentarii” aici, pe ProSanatateSiNatura.ro, daca ai consumat ceai din frunze de gutui si daca ai observat beneficiile acestuia asupra diverselor afectiuni. Si nu uita, parerea ta este importanta pentru mine.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: