Am stat de vorba cu doamna Savin Mihaela, persoana care se afla in spatele acestui proiect minunat, “Camara de la Dunare” (cu si despre produse traditionale), chiar in curtea dansei. O curte de poveste, plina de copaci si de flori. Banca, masa din fata ei, fantana, ba chiar si pisica ce se plimba agale pe alee, toate creeaza o atmosfera placuta, primitoare.

Ii multumesc doamnei Savin ca a avut amabilitatea de a ma primi aici, in locul unde incepe “magia” borcanelor pline cu dulceata, sirop, zacusca sau alte delicii traditionale. Ma intreb de unde totusi atata energie de a face sute de borcane, care stau aliniate cuminti pe rafturi, in asteptarea cumparatorilor. De parca mi-ar fi ghicit gandurile, doamna Savin imi spune ca fara pasiune nu ar putea sa faca toate acestea. Iar de aici, dialogul nostru decurge lin si firesc.

ProSanatateSiNatura

Retetele dvs sunt o combinatie de traditional si nou. Care este sursa de inspiratie, de unde ideea acestor combinatii?

Camara de la Dunare

Sincer, nu am nici o reteta. Le fac dupa cum simt. De ceva timp, la insistenta familiei, am inceput sa astern pe hartie retete, cantitati…Dar in principiu, le fac asa cum simt. Le fac nu doar cu mainile, ci si cu sufletul.

ProSanatateSiNatura

Toate ingredientele le aveti de aici, din gradina proprie?

Camara de la Dunare

Nu, nu pe toate. Insa pentru ca nu fac rabat de la calitate, imi procur ingredientele necesare pentru retete si pe care nu le am eu, doar din surse sigure. De exemplu, ciresele amare le procur cu mare greutate din Iasi sau de la Piatra Neamt. In plus, am mare grija ca ambalajele sa fie noi, sterilizate. De asemenea nu folosesc conservanti sau coloranti. De exemplu, pectina pe care o folosesc la jeleuri, o prepar tot eu.

ProSanatateSiNatura

Foarte gustos…si sanatatos. Cum preparati pectina?

Camara de la Dunare

Pectina o prepar toamna, din cojile si cotoarele de la mere si gutui, pe care le fierb ore intregi. Este multa munca, insa prefer asa. Cum am spus, nu fac rabat de la calitate. Iubesc ceea ce fac iar asta ma motiveaza sa merg mai departe, oricat de greu ar fi uneori. Desi nu sunt o gurmanda, sunt o fire stricta, perfectionista. Imi place sa folosesc o gama larga de condimente, cam 7-10 la numar, pe care le combin si le folosesc la preparatele mele.

ProSanatateSiNatura

Care sunt condimentele pe care le preferati?

Camara de la Dunare

Coriandrul, chimenul, fulgii de ardei iute, cuisoarele pe care le folosesc in special la dulceata de nuci verzi.

ProSanatateSiNatura

Pentru ca tot ati amintit mai devreme de greutati, care ar fi cele mai mari dificultati pe care le-ati intampinat de-a lungul timpului?

Camara de la Dunare

Offf….cea mai mare frustrare a vietii mele este aceea ca nu ma pot autoriza. Cu alte cuvinte, nu imi pot vinde produsele in marile magazine de exemplu. Legislatia este foarte grea si stufoasa, cu foarte multe cerinte cel putin absurde. Printre altele, se cere sa ai constructie cu cinci camere si aparatura necesara unei fabrici. Si atunci stau si ma intreb…Unde mai este traditionalul? De ce se mai numeste traditional? Pentru ca inox, gaz metan, clar ca nu inseamna traditional. Ironia este insa ca taranii sunt indemnati sa produca. Insa conditiile care se impun atunci cand vrei sa produci, TRADITIONAL, sunt absurde, greoaie, si nu au nimic de a face cu traditia. Si nefiind autorizata, nu pot distribui produsele in magazine, piete…Asa ca am ales aceasta varianta de a le vinde online, pe facebook. De asemenea particip si la targurile la care sunt invitata. Chiar saptamana trecuta am participat la doua targuri in Brasov, in locatii diferite.

ProSanatateSiNatura

Care sunt cele mai bine vandute produse la aceste targuri, ce prefera de obicei cumparatorii?

Camara de la Dunare

Dulceata de cirese amare, zacustile…Iar aici am o gama foarte larga: zacusca cu peste, zacusca cu peste si hribi, zacusca din mix de ciuperci de padure (hribi, ghebe, galbiori, iutari), de fasole, de dovlecei si, bineinteles, zacusca clasica, traditionala.Pentru cei interesati, mentionez ca am si gama de gemuri fara zahar.

ProSanatateSiNatura

Cum sunteti primita la astfel de evenimente, la aceste targuri?

Camara de la Dunare

Depinde de locatie. In general lumea iubeste produsele traditionale, insa nu toti inteleg cat de multa munca este in spatele fiecarui borcan cu dulceata, cu sirop sau cu zacusca. De exemplu, in Brasov sunt primita mereu cu bratele deschise. Acolo ma simt asteptata si simt ca munca imi este apreciata.

ProSanatateSiNatura

Daca v-am intrebat de greutati, as vrea acum sa va intreb si care ar fi cea mai mare satisfactie vis-a-vis de acest proiect, “Camara de la Dunare”?

Camara de la Dunare

Cea mai mare satisfactie o reprezinta, desigur, reactia oamenilor atunci cand gusta din produsele mele si mesajele lor de multumire si de incurajare. Sunt fericita atunci cand oameni din diferite colturi ale tarii imi apreciaza produsele si munca. De exemplu, nu demult, o doamna mi-a spus ca a desfacut un borcan pe care il cumparase de la mine, si pana sa vina familia la masa, l-a terminat singura. A tot gustat, pana cand l-a terminat.

De asemena, sunt fericita ca dupa sute de ore de munca si de produse traditionale, am reusit, dupa o viata intreaga in agricultura, sa imi extind afacerea si in afara “granitilor” curtii.

ProSanatateSiNatura

De unde a aparut aceasta pasiune pentru produsele traditionale?

Camara de la Dunare

Ca urmare a unei intregi vieti petrecute in agricultura. Este cu siguranta un hobby legat de natura meseriei mele (aceea de inginer horticol). Am invatat de la cei de langa mine, am dus mai departe ceea ce am invatat, am pus suflet si am construit aceasta pasiune pas cu pas.

ProSanatateSiNatura

Ce asteptari sau sperante aveti legat de acest proiect, “Camara de la Dunare”?

Camara de la Dunare

In vizitele pe care le-am facut in tari precum Italia sau Belgia, am cunoscut producatori care, ca si mine, produceau si vindeau produse traditionale. I-am intrebat, bineinteles, cate ceva despre legislatie, despre aprobarile sau garantiile de care au avut nevoie pentru a-si putea vinde produsele. Si mi-a placut foarte mult raspunsul pe care l-am primit: “singura garantie de care am nevoie pentru a putea produce si comercializa produse traditionale, este aceea ca produc pentru familia mea”. Si pe buna dreptate. Ce alta garantie mai buna decat asta ar putea fi?! Daca eu iti vand un produs pe care il fac si pentru familia mea, clar ca acela este un produs de calitate, in care am investit atat ingrediente bune, sigure, cat mai ales suflet. Sper ca intr-o zi, sa fie si noi la fel. Sper ca intr-o zi, legislatia de la noi din tara sa nu mai fie atat de greoaie, sa nu mai puna bete in roate  producatorilor.

ProSanatateSiNatura

La final, ne puteti enumera cateva dintre produsele traditionale pe care le aveti in camara?

Camara de la Dunare

Asa cum am spus, avem mai multe feluri de zacusca (traditionala, cu ciuperci, etc), dulceata de trandafiri cu visine si pepene rosu, dulceata de pepene galben, de nuci verzi, topping pentru inghetata si budinca, diverse siropuri, tocana de legume, si multe altele.

Si daca tot am vorbit despre aceste bunatati, doamna Savin m-a dus sa imi si arate rafturile pline cu borcanele care stateau cuminti si frumos ornate, in asteptarea doritorilor de produse traditionale. Recunosc ca sunt mare amatoare astfel de produse si sper ca intr-o zi, legislatia noastra nu va mai fi atat de “stufoasa” si va incuraja micii producatori sa se autorizeze si sa isi vanda produsele.

Pana atunci, eu ii urez doamnei Savin multa putere de munca si sanatate, ca sa ne poata “rasfata” si de acum cu produse traditionale si gustoase. Pentru cei care doresc mai multe informatii, pot vorbi direct cu doamna Savin la numarul de telefon 0766 750 367.

 

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: