
Cine nu si-ar dori o memorie mai buna si un creier mereu tanar? Iar alimentatia joaca un rol esential in aceasta privinta. Desigur ca pe masura ce inaintam in varsta, intregul nostru organism imbatraneste. Inclusiv creierul. Ce spun insa specialistii? Ce ar trebui sa consumam pentru a ne imbunatati memoria si pentru a ajuta creierul sa se mentina “in forma”? Asadar, fara prea multa vorba, iata mai jos lista celor 16 alimente benefice in acest sens.
-
Pestele
Si in special pestele gras, deoarece este o sursa bogata de proteine si acizi grasi omega-3. Acesta este esential pentru un creier sanatos si scade riscul de atac cerebral, incetinind deterioararea celulelor creierului.
-
Nucile
Acestea sunt printre cele mai bune alimente pentru creier deoarece sunt bogate in vitamina E. S-a constatat ca vitaminaE scade rata de degradare a memoriei.
-
Ciocolata neagra
Reprezinta un bun antioxidant si de asemenea contine cafeina care imbunatateste capacitatea de concentrare.
-
Avocado
Acesta este cu adevarat un super-aliment. Contine aminoacizi ce contribuie la formarea proteinelor complexe, este bogat in vitamine (inclusiv B9, adica acidul folic ce este esential pentru creier), bogat in omega 3, sursa extraordinara de vitamina E, etc. Avocado participa la prevenirea pierderii memoriei si este un fruct recomandat persoanelor care sufera de Alzheimer.
-
Cereale integrale
Acestea influenteaza pozitiv functiile creierului. Asadar include cat mai des in alimentatie ovazul, orezul brun, painea integrala, etc.
-
Afinele
Si in general fructele de padure. Acestea sunt bogate in antioxidanti, vitamine si fibre si protejeaza creierul si de asemenea, protejeaza si contra stresului.
Acesta este bogat in colina, ce este un nutrient cu rol esential in buna functionare a creierului.
-
Sfecla rosie
Sfecla rosie reprezinta una dintre cele mai nutritive plante pentru creier si nu numai (despre beneficiile ei vom vorbi mai pe larg intr-un articol viitor).
-
Spanac
Spanacul reprezinta o sursa bogata de vitamine precum A, K, B1, B2, B3, C, de magneziu, potasiu, acid folic, luteina, etc. Acesta protejeaza creierul si imbunatateste memoria. Si in general legumele cu frunzele verzi sunt deosebit de benefice pentru creier si memorie.
-
Bananele
Pe langa alte elemente atat de necesare sanatatii, trebuie sa spunem faptul ca o singura banana contine cantitatea zilnica de glucoza necesara penru creier.
-
Vinetele
Acestea imbunatatesc comunicarea dintre celulele cerebrale si moleculele mesagere, contribuind astfel la buna functionare a creierului.
-
Legumele crucifere
Legumele crucifere precum varza, conopida sau brocoli, au ro benefic in “conservarea” memoriei la varste inaintate. Si in general legumele, deoarece acestea sunt pline de vitamine, minerale si elemente atat de necesare nu doar pentru creier, ci si pentru buna functionare a intregului organism.
-
Cafeina
Un bun stimulent pentru creier ce ajuta la cresterea capacitatii de concentrare. Asadar o ceasca de cafea sau de ceai verde, pot fi de un real ajutor.
-
Iaurtul
Acesta contine minerale si probiotice, dar si vitaminele B care au rol benefic in buna functionare a sistemului nervos.
-
Usturoiul
Pe langa efectele sale antibacteriene si antivirale capabile sa combata infectiile, usturoiul este si un bun antioxidant ce contribuie la mentinerea sanatatii creierului (citeste mai multe in articolul „Un leac pe zi: despre usturoi, beneficii si retete„).
-
Sucul de struguri
Acesta imbunatateste semnificativ memoria si aptitudinile motorii.
Sfaturi utile
Pe langa alimentatie, este bine sa mai tii cont si de alte cateva sfaturi daca vrei sa ai o memorie buna si un creier tanar.
- Respecta-ti perioadele de odihna: dormi suficient iar somnul incearca sa fie unul calitativ. Aeriseste bine camera inainte de somn, nu adormi cu ochii in TV sau telefon, alunga orice gand si grija, etc.
- Antreneaza-ti creierul. Acesta, ca si orice alt muschi trebuie antrenat. Dezleaga integrame, rezolva cateva exercitii de matematica, citeste (de exemplu seara, inainte de culcare), joaca sah, etc.
- Oxigeneaza-ti creierul (citeste mai multe in articolul “Cum sa cresti eficient concentrarea si atentia”).
Foarte frumos aeticolul,noi ne-am mutat de curand la tara unde avem un teren generos, si primul nostru gand a fost sa lucram gradina si sa ne punem legume cat mai multe pentru a nu mai merge sa cumparam din supermarket! Acum asteptam sa iasa sa ne putem bucura de munca depusa!
Felicitari!! Este intr-adevar foarte frumos si sanatos sa ai propria gradina! Si noi ne-am mutat de aproape 4 ani la tara si desi nu avem un teren chiar generos, totusi am reusit sa punem ceva ceapa si rosii in gradina :).