Muzica, ce arta minunata, ce balsam vindecator pentru suflet, cate emotii si trairi sufletesti poate rascoli in suflet o melodie frumoasa! Tin minte ca la liceu, profesorul de romana ne-a intrebat odata, care credem noi ca este cea mai complexa dintre formele de arta cunoscute si am raspuns ca muzica, deoarece aceasta poate ajunge cel mai repede la sufletul cuiva.

Nu degeaba meloterapia si efectele ei benefice sunt cunoscute inca din timpuri stravechi. Cantecul poate alunga tristetea din sufletul cuiva, el poate aduce alinare unui suflet ranit, poate reda speranta, poate imbarbata, poate linisti un copil mic atunci cand mama il ia in brate si ii canta duios.

Stiu ca traim intr-o lume “pe repede inainte”, ca totul se rezuma la termene-limita, la eficienta, la concurenta, etc si ca toate acestea conduc la stari de stress, la dureri de cap, de spate, insomnii, si multe altele. Iar apoi am vrea sa gasim niste tratamente-miracol care sa ne vindece acum si aici, sau poate chiar ieri daca ar fi posibil. Insa dupa cum am zis in repetate randuri, acest blog isi propune sa “trezeasca” in noi dorinta de a ne reintoarce catre natura si natural si de a incerca sa redescoperim valorile pierdute.

Meloterapia si aplicatiile ei
 • Muzica are efecte benefice in primul rand penru vindecarea anumitor afectiuni ce tin de psihic: stress, anxietate, depresie, insomnie. Astfel, pentru calmarea sistemului nervos sunt indicate “Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra” (Beethoven), “Carnavalul” (de Dvorak), “Oda bucuriei” (de Beethoven) sau “Corul pelerinilor” (de Wagner);
 • Pentru destindere si relaxare sunt indicate “Nocturnele” lui Chopin sau “Apocalipsa animalelor” (de Vanghelis);
 • Pentru calmarea suferintelor aparute in urma unor intamplari tragice, pot fi utile “Concertul pentru violoncel” (de Dvorak) sau “Patetica” (Ceaikovski);
 • Pentru reglarea tensiunii arteriale este recomandata “Don Juan” (Franz Lizst);
 • Pentru energizarea organismului este eficienta opera “Aida” (Giuseppe Verdi);
 • Impotriva durerilor fizice se recomanda “Pastorala” (Ludwig van Beethoven) sau “Concert nr. 1 in Mi Minor” (Chopin) (sursa – Puterea.ro).
 • Contra gastritei se poate asculta “Sonata nr. 7” (Beethoven);
 • Impotriva ulcerului gastric ajuta “Valsul florilor” (Ceaikovski);
 • In cazul migrenelor este eficient “Cantecul de primavara” (Mandelson);
 • De asemenea s-a constatat ca femeile pot trece mai usor peste durerile nasterii daca asculta muzica. Deci daca sunteti o viitoare mamica, poate veti lua in calcul si aceasta metoda.
 • Muzica are efecte benefice si linistitoare si asupra copiilor (incepand chiar inainte de nastere, din pantecul mamei).
 • Meloterapia poate fi folosita cu succes pentru intarirea sistemului imunitar;
 • De amintit este si “Efectul Mozart”. S-a constata in urma cercetarilor, ca sonatele acestui compozitor stimuleaza legaturile dintre neuroni si ca ascultand aceste creatii, putem stimula cresterea capacitatii intelectuale.

Desigur, acestea sunt doar cateva recomandari oferite de specialisti, insa cred ca orice melodie care va face placere si pe care o simtiti aproape de sufletul voastru, are puterea de a alina si chiar de a vindeca anumite afectiuni. Dupa cum bine spune si Oscar Wilde, “muzica este arta cea mai apropiata de lacrimi si amintire”. Si intr-adevar, de multe ori lacrimile elibereaza si vindeca un suflet “incarcat”.

Citate despre muzica

Nu puteam sa inchei acest articol fara sa amintesc aici si cateva citate celebre referitoare la muzica, asa ca am ales doar cateva pe care le-am simtit mai aproape de sufletul meu.

Astfel, foarte frumos spune H.C. Andersen ca “muzica vorbeste in cazurile in care cuvintele nu au puterea de a o face” sau ca “muzica este o izbucnire a sufletului este o alta definitie data de catre Frederick Delius. Iar Cervantes spune de asemenea ca “Cel care canta isi alunga suferintele”.

Alte citate celebre referitoare la muzica:

“Cred ca muzica este prin ea insasi o vindecare. Este o exploziva expresie a umanitatii. Este ceva care ne atinge pe toti. Indiferent de cultura, toata lumea iubeste muzica”. (Billy Joel)

“Muzica este felul in care suna viata”. (Eric Olson)

“Bine se spune ca muzica este limbajul ingerilor”. (Thomas Carlyle)

Tot din aceasta categorie mai puteti citi si “Cele mai rapide zece metode de a evita stresul” si “Despre aromaterapie, relaxare si vindecare”.

Si, inainte de a incheia, daca tot a venit vorba despre muzica si relaxare ca forma de terapie, va recomand sa “aruncati” o privire pe Libris.ro, am vazut ca au oferte si promotii foarte bune (va puteti uita si comanda eventual produse cu un click aici).

Si nu uitati, daca acest articol v-a placut, sa dati un share catre prietenii vostri si sa va abonati pentru a nu rata cele mai noi si utile articole.

 

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: