Sunteti alergic la produsele chimice de curatat, solutiile din comert va afecteaza si va usuca pielea sau poate ca doriti sa protejati natura si doriti sa folositi pentru casa dvs produse de curatat si de igienizat naturiste, noninvazive dar in acelasi timp eficiente si usor de folosit? Indiferent de motiv, in acest articol veti regasi sfaturi utile in acest sens, mici” trucuri” simple, naturale si la indemana.

Asa cum am spus, “militez” pentru intoarcerea catre natura si natural, iar asta se aplica nu doar in privinta alimentatiei sau a cosmeticii, ci si in privinta diverselor probleme care apar deobicei in gospodarie. M-am gandit asadar sa vorbesc in cele ce urmeaza despre cateva trucuri naturale si usor de aplicat si care sunt deasemenea foarte eficiente in diverse probleme, precum mucegai si mirosuri neplacute, depuneri de piatra, haine patate, etc.

In articolul de astazi vom vorbi in mod special despre trei produse naturale si la indemana dar care si-au dovedit totodata eficienta de-a lungul timpului si anume: bicarbonatul, otetul si lamaia.

 

BICARBONAT

Acesta actioneaza ca un bun dezinfectant si deasemenea are capacitatea de a inlatura atat pete, cat si mirosuri neplacute.

Ca dezinfectant, acesta poate fi folosit intr-o multitudine de feluri, dintre care enumeram:

  • Dezinfecteaza cu succes diverse articole sanitare, chiuveta, vasul de toaleta, etc. Poate fi folosit si pentru gresie si faianta.
  • Se poate pune periodic in masina de spalat (eu fac acest lucru cam o data la saptamana) in compartimentul pentru detergent si se face un program scurt (fara rufe);
  • Curata si igienizeaza oalele de bucatarie, accesorii metalice, obiectele de sticla si cristal isi vor recapata stralucirea si deasemenea curata bijuteriile de argint care adesea se inegresc in urma purtarii. De specificat, ca pentru a le curata eficient, in momentul cand clocoteste apa, adaugati mai intai si o biluta din folie de aluminiu, apoi bicarbonatul si bijuteriile. Dupa 2-3 minute le scoateti si le clatiti cu apa rece.

Bicarbonatul mai are rolul de a inlatura, asa cum spuneam, o serie intreaga de mirosuri neplacute.

  • Astfel, daca se presara putin bicarbonat in litiera animalelor de companie, mirosul specific o sa dispara;
  • Inlatura mirosul din toaleta daca aceasta va fi spalata periodic cu bicarbonat;
  • Chiar si mirosul de tigara va fi inlaturat daca in scrumuiera se pune putina apa cu bicarbonat.

Dintre petele ce pot fi inlaturate daca veti folosi o solutie de apa cu bicarbonat (concentratia si timpul in care lasati rufele la inmuiat difera in functie de “vechimea” petelor), enumeram: petele galbene de transpiratie, petele de fructe si de vin, cerneala, sau petele de ceai si cafea.

Ca sfaturi bonus, mai adaug ca bicarbonatul este foarte util pentru durerile de gat (daca se face galgara cu o solutie de apa si bicarbonat), pentru albirea dintilor dar si impotriva suparatoarelor afte. Deasemenea, insectele sunt alungate daca se presara putin bicarbonat pe la colturile casei, la praguri, etc.

DESPRE OTET

Si acesta are o multitudine de intrebuintari, astfel otetul poate fi folosit cu succes impotriva mucegaiului care apare uneori pe peretii casei,deasemenea are proprietatea de a inlatura mirosurile neplacute dar si depunerile de calcar.

Asadar, daca se spala peretele afectat de mucegai cu o solutie formata din apa si otet (parti egale), mucegaiul o sa dispara.

Mirosurile neplacute din frigider vor fi eliminate daca atunci cand il spalati, la sfarsit il stergeti cu apa in care ati adaugat otet. Se mai poate lasa si peste noapte in interiorul frigiderului o felie de paine imbibata cu otet.

Depunerile de calcar vor fi deasemenea eliminate daca veti freca suprafetele afectate cu otet nediluat. In prealabil, il puteti adauga nediluat pe aceste suprafete, lasati sa actioneze 2-3 ore (sau, daca este vorba de vasul de toaleta, puteti pune aproximativ 2 cani de otet si sa lasati sa actioneze peste noapte). In acest mod puteti curata articolele sanitare si puteti desfunda gaurile de la capul de dus. Ca si bicarbonatul, otetul nu doar inlatura depunerile de piatra persistente, dar este deasemenea si un bun dezinfectant.

Sfaturi bonus: otetul curata si inlatura mirosurile neplacute din scurgerea de la chiuveta (mai ales daca adaugati si bicarbonat) iar culorile de pe covoare vor deveni mai “vii” daca veti peria covoarele cu o solutie de apa si otet.

LAMAIA

Lamaia deasemenea este utila pentru indepartarea mirosurilor neplacute, cum ar fi mirosurile din frigider sau din cuptorul cu microunde (mai ales daca nu prea agreati otetul, atunci aceasta poate fi un bun inlocuitor). Spalati rafturile frigiderului sau interiorul cuptorului cu un burete pe care ati stors zeama de lamaie iar mirosurile vor disparea.

Deasemenea, daca veti pune intre cosul de gunoi si sac, cateva coji, mirosurile urate vor fi indepartate. Si inca un sfat pentru cei care au sobe sau seminee: daca aruncati in foc cateva coji de lamaie (sau, dupa preferinte, puteti folosi coji de portocala), casa se va umple de un miros placut, ce va lua locul mirosului de fum.

Daca mai stiti si alte “trucuri” utile sau daca mai aveti si alte pareri in acest sens, nu ezitati sa imi scrieti si sa imi impartasiti sfaturile voastre.

Daca v-a placut acest articol, atunci nu uitati sa dati un like paginii sau un share catre prietenii vostri.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: