
Ovazul, atat de plin de vitamine si substante nutritive, este un minunat aliat al sanatatii noastre. O alegere inspirata si inteleapta pentru un mic dejun sanatos si echilibrat, include si o portie de ovaz. Atat pentru adulti, cat si pentru copii. Ce beneficii extraordinare aduce ovazul, idei de retete delicioase si alte informatii utile vei afla citind materialul pe care l-am pregatit astazi pentru tine. Vom vorbi inclusiv despre cum sa prepari ceaiul de ovaz, care nu este doar delicios, ci si minunat pentru sanatate.
Ovazul – ce contine?
Mai exact, de ce este acesta un aliment atat de complex si de benefic pentru o sanatate de invidiat? O sursa bogata de fibre, ovazul prezinta de asemenea un continut ridicat de vitamine, antioxidanti si minerale, si anume:
- mangan
- fosfor
- magneziu
- fier
- zinc
- cupru
- vitamina B1
- vitamina B3
- vitamina B5
- vitamina B6
- acid folic
- vitaminele A, E, D
- proteine
- calciu
- potasiu
Ovazul – beneficii
- O minunata sursa de vitalitate
Asa cum spuneam si in articolul “Top zece alimente pentru o energie de invidiat”, ovazul este o alegere perfecta pentru micul dejun. Carbohidratii complecsi din compozitia acestuia sunt absorbiti lent de catre organism, asadar vei beneficia de energie pentru o perioada indelungata de timp.
-
Imbunatateste digestia
Constipatia poate fi combatuta eficient, consumand in mod regulat ovaz. Continutul ridicat de fibre este de mare ajutor in digestie. Ai grija insa, este important atunci cand consumi alimente bogate in fibre, sa te hidtratezi corespunzator totodata.
-
Ovazul, benefic pentru sanatatea inimii
S-a constatat ca ovazul are un rol important in reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima si in plus acesta previne cresterea tensiunii arteriale.
-
Scade colesterolul
Ovazul contine fibre beta-glucan, care au un rol important in reducerea nivelului de colesterol rau din sange.
-
Un excelent aliat al curelor de slabire
Confera satietate, energie si nu in ultimul rand, suplimenteaza nivelul de vitamine si minerale de care organismul este privat in general in urma curelor de slabire. Deci daca vrei sa slabesti dar si sa iti mentii sanatatea totodata, atunci include ovazul in alimentatie.
-
Intareste sistemul imunitar
Vitaminele si mineralele din ovaz ajuta organismul in lupta cu bolile si in plus, celulele albe sunt stimulate sa lupte impotriva infectiilor.
-
Mentine sanatatea oaselor
Datorita continutului bogat de fosfor, un consum constant de ovaz te va ajuta sa ai un sistem osos sanatos si puternic.
-
Ovazul, benefic pentru creier
Datorita mineralelor si vitaminelor continute, ovazul este un aliment benefic atat pentru creier, cat si pentru cresterea capacitatii de memorare si concentrare. Ce alte alimente sunt de ajutor in acest sens, poti afla citind articolul “Lista celor 16 alimente benefice pentru creier si memorie”.
-
Ovazul, util in cosmetica
Faina de ovaz este de ajutor pentru mentinerea frumusetii si sanatatii parului si a pielii. Aceasta hidrateaza, catifeleaza si combate deshidratarea epidermei. Poti face bai locale cu ceai, sau poti pune comprese pe zonele afectate. Pentru un scalp mai sanatos, clateste parul cu ceai de ovaz de 2 ori pe saptamana.
Retete delicioase cu ovaz
-
Terci dulce de ovaz
Se pune la fiert intr-o craticioara lapte, se adauga un praf de sare, iar cand laptele a atins punctul de fierbere, se adauga fulgii de ovaz. Cantitatile difera in functie de cat de multe portii prepari si de consistenta pe care o doresti. De regula, pentru 2 portii, cantitatile sunt: o cana de ovaz cu doua cani de lapte. Dar mai poti adauga lapte pe parcurs daca doresti o consistenta mai fluida.
Lasi sa fiarba la foc mic 5-6 minute iar la final, dupa ce terciul se mai racoreste, adauga o lingurita cu miere de albine si bucatele de fructe (felii de banana, zmeura, afine, bucati mici de mere, etc). La sfarsit, orneaza cu un praf de scortisoara.
-
Ovaz cu iaurt si fructe de padure
Imi place sa folosesc pentru aceasta reteta iaurt grecesc deoarece este mai consistent. Amesteca intr-un bol iaurtul cu ovazul (nu pune prea multi fulgi de la inceput) si adauga apoi 1-2 lingurite cu miere de albine. La final amesteca in compozitie fructele de padure (zmeura, mure, bucati de capsuna, etc). Este o reteta delicioasa, sanatoasa si…aromata!
-
Ovaz cu mar si scortisoara
Pune intr-un bol 2-3 linguri cu ovaz, adauga lapte cald si lasa apoi bolul la o parte aproximativ 15 minute. Intre timp tai marul in cuburi potrivite ca marime (sau in felii subtiri), le adaugi in compozitie, amesteci totul cu 1-2 lingurite de miere. La final ornezi cu scortisoara si ai obtinut un mic dejun sanatos, gustos si energizant.
Ceai de ovaz, beneficii si preparare
Ceaiul pastreaza vitaminele si mineralele ovazului, astfel incat 1-2 cesti de ceai iti confera vitalitate si un plus de sanatate.
Ceai de ovaz, beneficii
- combate balonarea
- datorita efectului usor diuretic, combate retentia de apa
- stimuleaza digestia
- alunga starile sufletesti negative, precum stresul si anxietatea
- indicat persoanelor hipertensive
- scade nivelul de colesterol
Ceai de ovaz, preparare
Pune pe foc 500 ml de apa, iar cand aceasta a atins punctul de fierbere, adauga 100 g de fulgi de ovaz. Lasa sa fiarba la foc mic timp de 10 de minute, apoi adaugi un praf de scortisoara, acoperi vasul si lasi la infuzat 30 de minute. La final strecori si adaugi miere de albine si felii de lamaie. Este indicat sa bei inainte de micul dejun o parte din acest ceai (cu 15-20 de minute inainte de a manca) si restul inainte de masa de pranz.
De unde pot sa cumpar?
O intrebare frecventa este aceasta: “care este cel mai bun ovaz si de unde pot sa il cumpar?”. Cel mai indicat ar fi sa achizitionezi ovaz “bio” sau “ecologic”, pe care il poti gasi in magazinele cu profil naturist. Sau si mai simplu, pentru a economisi timp, poti comanda online. Poti consuma ovazul sub ce forma doresti: sub forma de fulgi, de faina de ovaz, ceai, etc. In acest sens, regasesti mai jos trei link-uri utile pentru tine:
- Ceai de ovaz BIO 40 g: https://bioboom.ro/ceai-de-ovaz-bio-40-g/ (verifica pret)
- Faina de ovaz BIO 400 g: https://bioboom.ro/faina-de-ovaz-tip-2000-bio-400g/ (verifica pret)
- Fulgi de ovaz instant BIO 250 g: https://bioboom.ro/fulgi-de-ovaz-instant-bio-250-g/ (verifica pret)
Contraindicatii
Ovazul, desi este foarte sanatos, nu este indicat persoanelor care sunt alergice la acest aliment (daca simti ca nu iti prieste si ca ai o senzatie de disconfort, este posibil sa fii alergic la ovaz).
Si pentru ca parerea ta este importanta pentru mine, nu uita ca poti sa imi scrii aici, pe ProSanatateSiNatura.ro, la rubrica “Comentarii”, intrebarile sau observatiile tale in legatura cu acest subiect.
Multa sanatate, energie si spor in toate iti doresc!
Lasa un comentariu