Patlagina nu este deloc o planta “pretentioasa”, aceasta putand fi intalnita atat in zona de ses si campie, cat si in zona alpina. Frunzele acesteia se recolteaza incepand cu luna iunie si pana in septembrie, preferabil insa inainte ca florile sa se deschida.

Patlagina a fost printre primele plante de leac pe care le-am “descoperit” si la care am apelat in caz de nevoie. M-am “imprietenit” cu ea cam de cand aveam vreo 6-7 ani si pe care o puneam la cot sau la genunchi atunci cand cadeam si mai imi faceam cate o noua zgaiba. De unde stiam ca este buna pentru asa ceva, de unde auzisem eu despre beneficiile ei? Nici nu mai tin minte. Probabil de la bunicii si parintii mei. Iar ei de la bunii si strabunii lor. Pentru ca patlagina este o planta cu beneficii multiple asupra sanatatii, recunoscute inca din vechime.

Patlagina – proprietati terapeutice
  • Pe plan intern: expectoranta, antiinflamatoare, emolienta, antiulceroasa, antispastica, antiseptica, antifebrila, hemostatica, antidiareica, astringenta, diuretica, laxativa, usor hipotensiva
  • Pe plan extern: antiseptica, antiinflamatoare, cicatrizanta, hemostatica
Patlagina – compozitie

Frunzele de patlagina contin aucubina, flavonoide, fitoncide, alantoina, uleiuri volatile, mucilagii, substante antibiotice, minerale (calciu, fier, zinc, magneziu), carotenoizi, vitamine (A, C, K).

Patlagina – beneficii
Beneficii patlagina la nivel intern
  • Descongestioneaza tractul respirator si usureaza respiratia (se foloseste in special sirop de patlagina)
  • Ajuta la normalizarea secretiilor bronsice
  • Calmeaza atat tusea, cat si durerile in gat (se beau 3-4 cani de ceai caldut de patlagina pe zi, indulcit cu putina miere de albine)
  • Elimina din corp lichidele in exces
  • Are rol benefic in protejarea mucoasei gastrice
  • Normalizeaza secretiile de suc gastric
  • De ajutor in diverse afectiuni gastrointestinale (precum arsuri stomacale sau ulcer gastro-duodenal)
  • Este benefica in cazuri de cistita
  • Intareste imunitatea
Beneficii patlagina la nivel extern
  • Ajuta la regenerarea tesutului (se utilizeaza cataplasme cu frunze proaspete si zdrobite)
  • Este benefica impotriva hemoroizilor (se fac bai de sezut de doua ori pe zi si se consuma si intern 1-2 cani de infuzie)
  • De ajutor in combaterea aftelor si in mentinerea sanatatii cavitatii bucale
  • Trateaza cu succes diverse afectiuni ale pielii: arsuri usoare de gradul I si II, ulceratii, furuncule, taieturi, etc (citeste si “Remedii rapide si eficiente pentru a trata arsurile usoare”)
  • Calmeaza durerile reumatice
Moduri de utilizare
  • Sub forma de infuzie

Se pune o lingura de apa peste 300 de ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat aproximativ 10 minute, dupa care se strecoara si se bea simplu, sau indulcit cu putina miere de albine. Infuzia se poate folosi si extern, la baile de sezut (in caz de hemoroizi) sau la comprese pentru diverse afectiuni ale pielii.

  • Sub forma de pulbere

Se usuca bine planta, dupa care se macina (pentru mai multa usurinta,  poti folosi o rasnita electrica)

  • Sub forma de macerat la rece

Adauga o lingura de planta peste 300 de ml de apa (o cana mai mare) si lasa la macerat timp de 6-8 ore (la temperatura camerei). Apoi se strecoara si se bea lichidul astfel obtinut.

  • Sub forma de tinctura

Pe care o poti cumpara, sau o poti prepara chiar tu. Pentru asta trebuie sa umpli un borcan cu frunze proaspete, peste care torni alcool alimentar (sau tuica preparata in casa), pana cand frunzele sunt acoperite. Inchide apoi borcanul si lasa timp de doua saptamani la macerat. Strecoara si pastreaza tinctura in sticle mici, inchise la culoare. Pentru afectiunile interne, doza recomandata pentru adulti este de aproximativ 10-15 picaturi pe zi, diluate in putin ceai (sau apa).

  • Sub forma de cataplasma
  • Sub forma de unguient pe baza de patlagina
Contraindicatii si precautii
  • Nu se recomanda persoanelor care au intoleranta la patlagina
  • Se recomanda cure de aproximativ o luna, dupa care se fac pauze de 10-14 zile

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: