Ei bine, asa cum am promis, revin astazi cu un nou articol despre plante aromate, miraculoase pentru sanatate.  Voi vorbi in cele ce urmeaza despre busuioc, cimbru, patrunjel si menta.

Busuioc

Una dintre plantele mele preferate, atat pentru aroma, cat si pentru beneficiile sale, este busuiocul. Il folosesc de obicei sub forma de ceai sau adaugat chiar la diverse feluri de mancare (fripturi, tocanite, etc). Proprietatile terapeutice ale acestei plante sunt cunoscute inca din vremurile stravechi. Patrunjelul este util intr-o gama foarte larga de afectiuni. Dintre acestea voi enumera:

  • Crampe abdominale;
  • Infectii urinare;
  • Dureri de cap;
  • Raceala si gripa;
  • In reglarea functiilor glandelor endocrine;
  • Previne imbatranirea prematura (precum si alte afectiuni ale pielii);
  • Colici intestinale si colite de fermentatie;
  • Ulcer gastric;
  • Infectii ale cailor respiratorii;
  • Eficient pentru intarirea sistemului imunitar.

Busuiocul se consuma mai ales sub forma de ceai: o lingurita de planta maruntita se adauga la aproximativ 250-300 ml de apa fierbinte. Se lasa la infuzat cam 10 minute si se beau 1-3 cani de ceai astfel obtinut pe zi. Se consuma ca atare, neindulcit, sau cu miere de albine.

O alta metoda este macerarea la rece. Se adauga cateva crengute de busuioc proaspat in 500 de ml de apa (sau aproximativ 3-4 lingurite de planta uscata maruntita) si se lasa la macerat pentru 8-10 ore (il puteti lasa peste noapte).

Ca si precautii, este indicat ca femeile care sunt insarcinate sau alapteaza, precum si copiii mici de pana la doi ani, sa evite consumul de busuioc. Indiferent ca este sub forma de ceai sau macerat la rece.

Pentru uz extern, de exemplu in diverse afectiuni ale pielii, se aplica de 2-3 ori pe zi comprese cu ceai de busuioc in zonele afectate.

Cimbru

Sun fan cimbru, il adaug in foarte multe mancaruri. Cand il folosesc insa cu scop terapeutic, fac infuzie de cimbru. Si aceasta planta este indicata in foarte multe afectiuni, cum ar fi:

  • Oboseala cronica;
  • Afectiuni respiratorii;
  • Diverse probleme digestive (digestie lenesa, flatulenta, sprijina functia pancreatica, etc);
  • Eficient in cazuri de raceala si gripa;
  • Impotriva viermilor intestinali.

Cimbrul se prepara cel mai adesea sub forma de infuzie: 1-2 lingurite de planta maruntita la 250-300 ml de apa fierbinte. Se lasa la infuzat aproximativ 10 minute, se strecoara si apoi se consuma 2-3 cani de ceai pe zi.

Se mai consuma de asemenea si sub forma de tinctura, cumparata sau facuta in casa. In cazul in care vreti sa o faceti chiar voi, tinctura se prepara astfel: umpleti cam jumatate de sticla cu frunze si inflorescente peste care turnati apoi alcool de 60-70 grade. Inchideti ermetic si lasati la macerat 14 zile. Adultii pot lua cate 20 de picaturi de 2 ori pe zi. Pentru copii se recomanda ceaiul. Daca doriti totusi sa le administrati tinctura, atunci reduceti cam la jumatate doza, sau, de preferat, conform indicatiilor medicului specialist.

Mai puteti consuma cimbrul si sub forma de macerat la rece sau, asa cum am spus, adaugat la diverse mancaruri.

Patrunjel

Pe langa aroma deosebita pe care o da diverselor preparate, patrunjelul este foarte eficient si in tratarea unor afectiuni, dintre care amintim:

  • Eficient impotriva infectiilor de orice fel;
  • In cazurile de astenii;
  • Intareste sistemul imunitar;
  • Mentine elasticitatea vaselor de sange;
  • Are efecte afrodisiace;
  • Eficient si in cazurile de respiratie urat mirositoare;
  • Util in afectiunile ficatului.

Patrunjelul este foarte bogat in vitaminele A si C. Acesta contine mai multa vitamina C decat citricele si mai mult fier decat spanacul. Mai putin cunoscut este si faptul ca patrunjelul este foarte bogat in fluor. Astfel, acesta este foarte eficient in mentinerea unei danturi puternice.

Patrunjelul se adauga in diverse mancaruri sau se consuma sub forma de infuzie.

Menta

Iubesc aroma acestei plante. Mai ales acum, in anotimpul rece, imi place sa beau ceai cald de menta, cu putina miere de albine si cu 2-3 feliute de lamaie. De asemenea, mai folosesc menta si la diverse preparate culinare. Menta este utila in mod special in urmatoarele afectiuni:

  • Stimuleaza secretia si eliminarea bilei;
  • Calmeaza iritatia cailor respiratorii;
  • Combate greturile;
  • Eficient impotriva digestiei lenese;
  • Ajuta la calmarea iritatiilor pielii;
  • Eficient in cazuri de raceli si gripe;

Se consuma adaugat in diverse mancaruri sau, mai ales, sub forma de infuzie, preparata astfel: 1 lingurita plina de frunze uscate si maruntite la 200 ml de apa fiarta. Se lasa la infuzat timp de 10 minute.

De mentionat ar fi ca menta este recomandata a se consuma in doze moderate de catre persoanele care sufera de ulcer gastric sau duodenal. De asemenea, de evitat consumul pe perioade indelungate deoarece produce obisnuinta.

Daca acest articol v-a placut, nu uitati sa ii dati un share si de asemenea, va astept sa va abonati pentru a nu pierde articole utile si noi, scrise cu drag pentru voi. Nu uitati ca noi concursuri va asteapta cat de curand aici, pe ProSanatateSiNatura.ro.

Voi reveni cat de curand cu un nou articol in care voi vorbi si despre alte plante aromate, miraculoase pentru sanatate.

Tot din aceasta categorie mai puteti citi si “Plante cu proprietati benefice asupra sanatatii”.

 

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: