O locuinta in care exista prea multa umiditate, poate deveni periculoasa pentru sanatate. Intr-un astfel de mediu se dezvolta cu usurinta mucegaiul, igrasia, cu efecte nocive pentru sanatate si care in plus emana un miros greu de suportat. Asadar in articolul de fata poti citi despre plante care absorb umiditatea, fiind potrivite in mod special pentru baie. Si ca sa subliniez importanta unor astfel de plante in casa, o sa amintesc doar cateva dintre efectele negative ale bacteriilor si mucegaiului, cum ar fi: stranut, tuse, astm, infectii respiratorii, dureri de cap, ameteli.

Asadar, prin simpla amplasare in locuinta ta a unor ghivece cu plantele potrivite, vei putea sa combati umiditatea excesiva din casa ta. In plus, o incapere in care exista plante este parca mai placuta, mai primitoare. Vei obtine astfel atat un plus de sanatate, cat si incantare pentru ochi si suflet.

Plante care absorb umiditatea, potrivite mai ales pentru baie
  1. Feriga de camera (Nephrolepis)

Cu un frunzis bogat, feriga de camera poate “umple” intr-un mod placut un spatiu, conferindu-i acestuia un aspect placut si relaxant. Aceasta este o planta decorativa ce poate atinge inaltimea de 50-90 de cm.

Ingrijire: se recomanda un sol format din turba si nisip, udarea se face regulat cu apa la temperatura camerei. Se amplaseaza intr-o zona cu lumina, dar ferita de actiunea directa a soarelui.

  1. Crinul pacii (Spathiphyllum)

Acesta are un aspect deosebit de elegant si poate infrumuseta orice incapere. Este ideal mai ales pentru baie, deoarece iubeste caldura si umiditatea. De asemenea, acesta distruge sporii de mucegai.

Ingrijire: solul trebuie sa fie fibros, udarea se face cu regularitate (dar apa nu trebuie sa “balteasca”). Iubeste temperatura constanta, de aproximativ 20 de grade celsius.

  1. Mirt (Myrtus communis)

Acesta este un arbust cu frunze verzi si alungite si flori foarte frumos mirositoare. Aceasta planta cu un aspect deosebit, ajuta si la distrugerea microbilor din mediul inconjurator.

Ingrijire: are nevoie de un sol bine drenat, de umiditate si de lumina si se fereste de curentii de aer rece.

  1. Arborele de cafea (Coffeea)

De data aceasta o planta pentru baile fara prea multa lumina naturala. Arborele de cafea iubeste umiditatea si confera un minunat aspect tropical. Este important insa de stiut ca aceasta planta poate atinge aproximativ 1,5 metri.

Ingrijire: se recomanda un sol bine drenat, format din turba si nisip, cantitatea de apa trebuie sa fie suficienta pentru ca solul sa fie reavan. Temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 16-25 de grade celsius si nu se tine in bataia directa a soarelui.

  1. Palmier pitic (Chamaedorea)

De asemenea, aceasta planta iubeste umiditatea si poate atinge inaltimea de 1,5 m. Frunzele sunt subtiri si inguste, iar florile sunt mici si au culoarea galbena.

Ingrijire: solul trebuie sa aiba in compozitie turba si nisip si poate fi schimbat la aproximativ doi ani. Mutarea intr-un ghiveci mai mare se poate face atunci cand radacinile ocupa tot ghiveciul actual (aproximativ o data la 4-5 ani). Udarea se face o data la 2-3 zile, astfel incat pamantul sa fie mereu reavan. Temperatura optima este de 18-20 de grade celsius. Daca aceasta este mai mare, atunci este bine ca periodic sa pulverizezi apa pe frunze.

  1. Orhideea (Orchidaceae)

Da, minunata orhidee, atat de frumoasa si de eleganta, este foarte potrivita pentru baie. Iubeste umiditatea si desi ii sunt prielnice locurile luminoase, totusi nu trebuie tinuta in bataia directa a soarelui.

Ingrijire: orhideea se aseaza intr-un ghiveci transparent, deoarece nu doar frunzele, ci si radacinile sunt capabile de fotosinteza. De asemenea, nu se pune in pamant, ci intr-un amestec special pe baza de scoarta. Udarea se face destul de rar si nu trebuie niciodata sa balteasca apa in farfuria de la ghiveci. Mai multe amanunte despre ingrijire orhidee, poti citi si in articolul “Despre orhidee, ingrijire si sfaturi utile”.

  1. Begonie (Begonia semperflorens)

Desigur ca nu puteam sa inchei acest articol, fara sa vorbesc despre begonie. Este o planta care iubeste spatiile cu aer umed si este potrivita chiar si pentru baile fara lumina naturala. Confera camerei un aspect placut si vesel, iar florile pot avea o multitudine de culori.

Ingrijire: solul trebuie sa contina pamant de frunze, turba fibroasa si nisip. Udarea se face in mod regulat, la aproximativ trei zile, cu apa la temperatura camerei. Este bine insa ca inainte de a o uda, solul de la suprafata sa fie putin uscat. Prea multa apa ii poate dauna. Este o planta care nu are nevoie de foarte multa lumina naturala, ii place la semi-umbra, in schimb este mare amatoare de caldura. Temperatura ideala este de 22-25 de grade celsius.

Acestea sunt cele sapte propuneri de plante care absorb umiditatea si care pot fi amplasate in baie. Asa cum am spus, vei obtine nu doar un plus de sanatate, ci si un aspect mult mai frumos si mai placut. Cu alte cuvinte, poti aduce un coltisor din natura in casa ta.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: