Un articol despre remedii cu miere de albine, pretioase pentru sanatate, este nu doar interesant, ci si util. Aceste tratamente, folosite de catre generatii intregi, sunt benefice atat pentru copii, cat si pentru adulti. Mult mai placute la gust si ca urmare acceptate mult mai usor de catre cei mici, de multe ori sunt si mai eficiente. Mierea are puternice proprietati antivirale, antiinflamatoare, antibacteriane, antioxidante, deci nici nu este de mirare ca aceasta poate ameliora sau chiar vindeca o multitudine de afectiuni.

Si pentru ca timpul este de asemenea un bun pretios, voi intra direct in subiect. Iata asadar in cele ce urmeaza, cateva dintre cele mai utile si mai utilizate remedii cu miere de albine.

  • Remedii cu miere de albine, reteta 1
Miere de albine cu patlagina

Se toaca marunt aproximativ 15 frunze de patlagina proaspete, se pun intr-un vas de sticla si se adauga 4 linguri cu miere. Se amesteca, se inchide recipientul si se lasa la macerat intr-un loc racoros, 4-5 zile. Adultii pot consuma cate o lingurita de 5-6 ori pe zi, iar copiii cate o lingurita de 1-3 ori pe zi, in functie de varsta. De exemplu, copiii intre 3 si 6 ani, cate 1-2 lingurite pe zi, iar cei mai mari de 6 ani, cate 2-3 lingurite.

Daca nu ai frunze proaspete, atunci si infuzia te poate ajuta. Ai nevoie de 2-3 lingurite cu planta uscata si maruntita la 400 ml de apa fierbinte. Lasi la infuzat 8-10 minute, strecori, iar cand aceasta s-a mai racorit, adaugi 1-2 lingurite cu miere. Se consuma 2-3 cani pe zi, iar ceaiul sa fie caldut, nu fierbinte.

Actiune terapeutica

Acest remediu are proprietati calmante si emoliente asupra mucoasei cailor resiratorii. Are un puternic efect antibacterian si este folosit in cazuri de raceli si gripe, in special pentru a combate tusea.

  • Remedii cu miere de albine, reteta 2
Miere de albine si ridiche neagra

Acesta este un remediu foarte util de asemenea pentru tuse, insa se prepara mult mai rapid si mai usor. Doar se spala bine ridichea, se taie capacul si se scobeste miezul cu ajutorul unei linguri. Se adauga cateva lingurite de miere (cam 4-5, depinde de cat de mare este ridichea) si se lasa la macerat cateva ore (minim trei, ideal ar fi cam 5-6 ore).

Ridichea este bogata in vitamina C, in magneziu, potasiu, fier, iar in combinatie cu mierea este un remediu excelent impotriva racelilor.

Actiune terapeutica

Calmeaza tusea, intareste sistemul imunitar.

  • Remedii cu miere de albine, reteta 3
Miere de albine cu ceapa si lamaie

Nu este greu de obtinut, trebuie doar sa tai in felii subtiri o ceapa rosie (aceasta este mai putin iute decat cea galbena asa ca este mai indicata) si asezi feliile intr-un bol sau intr-un borcan. Adaugi si miezul de la o jumatate de lamaie taiat marunt, peste care torni cateva lingurite cu  miere de albine (ceapa si lamaia sa fie acoperite complet). Lasi la macerat peste noapte si vei obtine un sirop pe care il poti consuma in cel mult doua zile.

Actiuni terapeutice

Acest remediu actioneaza precum un antibiotic natural si are proprietati antiseptice, antiinfectioase si antitusive excelente. De asemenea, este un bun remediu si daca suferi de insomnie. Se iau cateva lingurite de sirop seara, inainte de culcare cu 30-40 de minute. Poti sa consumi siropul ca atare, sau amestecat intr-o cana cu ceai caldut. Se recomanda ceai de tei, de musetel, lavanda sau valeriana (vezi si “Plante utile pentru fiecare moment al zilei”).

  • Remedii cu miere de albine, reteta 4
Miere de albine cu ulei de masline

Acest remediu se foloseste extern, pentru piele, in special in sezonul rece, atunci cand pielea “sufera” mai mult si devine mai uscata si mai aspra. Acesta este excelent pentru a repara si reda frumusetea si sanatatea pielii tale, intr-un mod natural. Ce ai de facut: amesteca o lingura de miere cu o lingura de ulei si amesteca bine pana la omogenizare. Intinde amestecul pe zonele afectate si lasa sa actioneze aproximativ 30 de minute. Clateste apoi cu apa calduta, nu fierbinte.

Repeta acest procedeu zilnic, iar pentru mai multa eficienta, iti mai dau un sfat. Dupa ce clatesti bine pielea de amestecul cu miere si ulei de masline, intinde un strat subtire de ulei de cocos si maseaza bine, pana cand aceasta intra in piele. Mult mai multe informatii interesante despre uleiul de cocos, poti regasi in articolul “Ulei de cocos – beneficii si multe alte informatii utile”.

Actiune terapeutica

Acest remediu are proprietati antiseptice si antibacteriene, combate senzatia de piele uscata, hraneste si hidrateaza. Se poate folosi si in cazuri de dermatita, daca manifestarile acestei boli nu sunt foarte grave. Este un remediu util si contra arsurilor usoare, de gradul I si II (vezi si articolul “Remedii rapide si eficiente pentru a vindeca arsurile usoare”).

  • Remedii cu miere de albine, reteta 5
Miere de albine cu seminte de dovleac

Aproximativ 70-80 g de seminte de dovleac (crude si curatate de coaja), se piseaza intr-un bol de sticla sau de ceramica smaltuita. Se adauga 4 lingurite cu miere de albine si se amesteca pana cand se omogenizeaza si se obtine o pasta. Acest amestec se consuma astfel:

  • copiii intre 3 si 5 ani, consuma jumatate din aceasta cantitate, aproximativ 2 lingurite (de preferat intr-o singura administrare)
  • copiii intre 6 si 12 ani consuma intreaga cantitate
  • copiii de peste 12 ani si adultii vor consuma (in functie de varsta) de 2-3 ori cantitatea descrisa
Actiune terapeutica

Acest remediu are actiune vermifuga, in special impotriva limbricilor si oxiurilor, si mai putin impotriva viermilor intestinali plati, precum teniile. Tratamentul dureaza cinci zile consecutive, dupa care se administreaza un purgativ. Acest remediu se consuma in cel mult 2-3 ore de la preparare daca este tinut la temperatura camerei, sau in 12 ore daca se pastreaza la frigider. Recomandat este sa se administreze cat mai proaspat, chiar imediat dupa preparare.

  • Remedii cu miere de albine, reteta 6
Miere de albine si radacina de feriga

Un leac tot cu actiune vermifuga, insa de data aceasta in special impotriva viermilor intestinali plati (tenia). Ai nevoie de o radacina de feriga uscata (o poti procura din magazinele cu profil naturist), pe care o pisezi foarte bine, pana cand devine ca un praf. Se amesteca o lingura din praful rezultat (aproximativ 15 g), cu 5 lingurite de miere de albine. Se amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Mod de administrare:

  • copiii intre 3-5 ani, 1-2 lingurite
  • copiii intre 6-12 ani, 3-4 lingurite
  • copiii mai mari de 12 ani si adultii vor consuma toata cantitatea
Actiune terapeutica

Este un remediu cu actiune vermifuga, in special impotriva viermilor plati precum teniile.

  • Remedii cu miere de albine, reteta 7
Miere de albine si catina

Acesta este unul dintre remediile mele preferate, l-am preparat de multe ori si chiar si fetele il beau cu placere (mai ales daca il combin cu un compot natural). Se prepara sucul de catina folosind un storcator de fructe (personal prefer un storcator cu presare la rece, deoarece acesta nu distruge vitaminele din fruct). Sucul obtinut se amesteca cu miere de albine, eu pun cam 400 g miere la 400 g suc. Dar fiecare il poate prepara dupa gust. Se poate pastra cateva zile la frigider. Copiii intre 3-6 ani pot consuma 2-5 lingurite pe zi, cei intre 7-12 ani pot lua pana la 8-10 lingurite pe zi, iar cei mai mari de 12 ani si adultii pot consuma pana la 15-20 de lingurite pe zi.

Actiune terapeutica

Este un remediu cu proprietati antiinflamatorii, cicatrizante, antioxidante, intareste imunitatea si grabeste vindecarea in cazuri de raceli si gripe. Energizeaza organismul, este util contra anemiilor, reda optimismul.

  • Remediu cu miere, nuci si scortisoara

Aceasta reteta este descrisa pe larg in articolulMiere cu nuci si scortisoara, amestecul minune pentru copii si adulti”.

  • Remediu cu miere, lapte si ou

Despre care am vorbit si in articolul “Un leac pe zi: satou de ou” (poti afla informatii utile despre cum se prepara si ce beneficii aduce).

Cateva sfaturi utile
  • in cazul in care suferi de diabet sau de alte afectiuni, sau daca urmezi tratament medicamentos, este bine sa consulti medicul inainte de a incepe un tratament naturist
  • preparatele descrise mai sus se consuma proaspete, altfel isi pot pierde din proprietati sau se pot altera si pot deveni toxice (de exemplu satoul de ou)
  • este indicat sa nu administrezi miere de albine copiilor mai mici de doi ani

Daca mai stii si alte remedii naturiste care au la baza miere de albine, sau daca ai sugestii si comentarii privind acest articol, imi poti scrie pe ProSanatateSiNatura.ro, la rubrica “Comentarii”. Nu uita, parerea ta este importanta pentru mine.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: