Ador mararul, gustul si aroma sa unica, inconfundabila, proaspata si minunata! Sunt fan marar, tot asa cum sunt si fan cimbru si busuioc. As fi in stare sa adaug marar la aproape orice mancare. Chiar si o simpla felie de paine prajita, unsa cu unt si deasupra cu o felie de rosie, poate deveni un adevarat deliciu culinar daca ii adaug si ceva (ceva mai mult in cazul meu) marar deasupra. Si este chiar indicat sa il adaugi cat de des poti in mancarurile pe care le faci, deoarece mararul vine la pachet cu o lista impresionanta de beneficii. Il poti pune la diverse tocane, la supe, peste pastele cu sos, la diverse salate, in omleta, etc.

Mararul este o planta rezistenta la frig iar semintele acestuia se seamana toamna sau primavara devreme. Aceasta planta reprezinta un simbol al vitalitatii si al optimismului.

Mararul – ce contine
  • minerale: potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc
  • vitamine: A, B (B1, B2, B3, B6, B12), C, D
  • fibre alimentare
  • ulei volatil
Mararul si minunatele lui beneficii
  • Benefic in procesul de digestie

Mararul este foarte apreciat pentru calitatea sa de a stimula digestia si de a regla metabolismul. Poate fi folosit cu succes impotriva senzatiei de balonare si diverselor afectiuni ale stomacului. In acest sens, se consuma ceai preparat din seminte de marar (aproximativ 2 g la 300 ml de apa clocotita). Este indicat sa se bea cate o cana dupa mesele principale ale zilei (dupa o ora, nu imediat dupa masa – vezi si “Cum sa slabim simplu, natural, fara diete”).

  • Sustine buna functionare a rinichilor

Datorita proprietatilor sale diuretice, mararul sustine buna functionare a rinichilor si ajuta si la eliminarea pietrelor la rinichi .

  • De ajutor in curele de slabire

Datorita proprietatilor sale diuretice, mararul ajuta si la alungarea mai rapida a kilogramelor in plus.

  • Calmeaza durerile de dinti

Mai putin cunsocut este faptul ca mararul ajuta la calmarea durerii dentare, datorita continutului bogat de ulei volatil. Mararul curata dintii si gingiile si lupta in mod eficient impotriva inmultirii bacteriilor care cauzeaza gingivita. Se recomanda si persoanelor care sufera de sensibilitate dentara. Se mesteca de 2-3 ori pe zi cateva frunze proaspete de marar.

  • Ajuta la mentinerea unei respiratii proaspete

De asemenea, uleiul volatil din frunzele de marar ajuta la improspatarea mirosului cavitatii bucale. Poti mesteca cateva frunze de marar in loc de guma si de asemenea, dimineata, pe stmacul gol, inghite cateva seminte de marar (aproximativ 4-5 seminte).

  • Ajuta la inhibarea inmultirii bacteriilor intestinale
  • Alunga senzatia de greata
  • Ajuta la combaterea depresiei

Consumul regulat de marar, ajuta la fortificarea sistemului nervos. Foarte util in acest sens este si masajul cu ulei esential de marar (poti alterna uleiul de marar cu cel de lavanda). Citeste mai multe si in articolul “Despre aromoterapie, relaxare si vindecare”.

  • Sani mai fermi si piele mai frumoasa

Mararul reprezinta o sursa naturala de estrogen, contribuind benefic la imbunatatirea fermitatii sanilor si a elasticitatii pieleii. In acest sens se fac cure de cate 20 de zile cu tinctura din seminte de marar (cu pauze de aproximativ 10 zile). Poti achizitiona aceasta tinctura de la magazinele de profil (sau mai simplu, il puteti achizitiona online). De asemenea, compresele cu infuzie de musetel grabesc vindecarea vanatailor si sunt de ajutor in vindecarea diverselor afectiuni ale pielii, precum taieturi sau rani superficiale.

  • Regleaza ciclul menstrual si diminueaza efectele menopauzei
  • Sustine sanatatea oaselor

Datorita continutului bogat de calciu, mararul mentine sanatatea oaselor si combate osteoporoza. Il poti adauga ori de cate ori ai ocazia in mancarurile pe care le prepari si, in plus, este bine sa consumi cate o lingurita cu seminte de marar zilnic.

Precautii si contraindicatii
  • Nu se recomanda femeilor insarcinate si celor care alapteaza
  • Nu se recomanda persoanelor cu regim hiposodat, deoarece mararul contine o cantitate destul de mare de sare
  • Ca si in cazul sunatoarei, se recomanda consumul cu prudenta in cazul persoanelor care se expun in mod prelungit la soare (poti citi mai multe in articolul “Plante cu efecte benefice asupra sanatatii”).
Cum poti consuma mararul?
  • Desigur, in primul rand in stare naturala, adaugat la diverse preparate culinare
  • Sub forma de infuzie: 2-3 crengute de marar proaspat la o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat aproximativ 10 minute, sau 1 lingurita plina de planta uscata si macinata la 300 ml de apa clocotita.
  • Sub forma de tinctura
  • Sub forma de pulbere de marar (se obtine prin macinarea frunzelor si semintelor uscate cu ajutorul unei rasnite)
  • Sub forma de vin de marar: se adauga intr-un litru de vin rosu, 20 de linguri de marar proaspat, tocat grosier, se lasa la macerat 7-10 zile, dupa care se filtreaza si se pastreaza in sticle bine inchise, in locuri ferite de bataia soarelui. Se administreaza in special contra anemiei, cate o cescuta pe zi, inainte de masa principala.

Daca esti adepta mararului proaspat, atunci este bine de stiut ca se pastreaza foarte bine la congelator. Il poti pune in pungute sau il poti marunti, dupa care il pui intr-o cutie de plastic. Pe ProSanatateSiNatura.ro, ne poti impartasi idei de mancaruri la care mararul ar merge de minune.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: