M-am gandit sa va prezint o supa de rosii delicioasa, usoara si aromata pentru ca tot suntem in sezonul rosiilor si pentru ca este o reteta simpla, se prepara relativ repede dar in acelasi timp este si foarte gustoasa si pentru ca merge foarte bine acum, cand este cald afara.

Pentru aceasta supa aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

• 1,5 kg rosii bine coapte
• 2-3 fire usturoi
• 2 cepe mai mari
• 1-2 ardei grasi
• 2-3 morcovi potriviti
• o telina mica
• sare
• chilly (optional, pentru iubitorii de mancaruri picante)
• 3-4 linguri ulei (de preferat de masline sau de busuioc, dar este bun si de floarea soarelui)
• Smantana(optional, daca vreti supa de post sau vegana merge si fara)
• Cateva frunze de busuioc proaspat (daca nu aveti proaspat merege si uscat)
• 1-2 lingurite zahar

Mod de preparare

Mai intai se pregatesc legumele: se taie ceapa in cuburi mai mari, usturoiul in felii, ardeii grasi in bucati deasemenea mai mari, morcovii se taie rondele (felii de aproximativ un centimetru grosime), iar telina in cuburi mai mari sau in felii.
Se pun la calit ceapa, usturoiul si ardeii grasi in uleiul incins pentru cateva minute timp in care mai amestecam din cand in cand dupa care adaugam si rondelele de morcov si telina taiata in cuburi sau felii. Mai lasam 3-4 minute la calit dupa care adaugam aproximativ 1,3 l apa, putina sare si lasam sa fiarba.
Intre timp spalam rosiile si le taiem in jumatati sau in sferturi (daca sunt rosii mari, de preferat in sferturi, daca sunt mai mici, este mai bine sa le taiem in jumatati). Cand legumele sunt fierte, se adauga rosiile taiate si se lasa la fiert 1-2 minute cat sa se inmoaie putin bucatile de rosii, apoi se scot, de preferat sa le indepartati pielita (care se va lua foarte usor acum), apoi rosiile impreuna cu legumele se dau bine la blender, dupa care, crema astfel obtinuta se toarna inapoi in oala, se adauga dupa gust sare, piper si zaharul si se mai fierbe timp de cateva minute (aproximativ 6-7 minute).
La sfarsit, dupa ce inchidem, adaugam smantana si frunzele de busuioc tocate grosier.

Sfaturi bonus, sau mici trucuri

• La fiert, cand puneti telina si morcovii, puteti adauga (pentru o textura mai placuta in special) si un cartof mai mare taiat in sferturi, mai ales daca doriti ca supa sa fie de post;
• Pentru un gust si mai bun, cand puneti la calit legumele, puteti folosi in loc de ulei, 2-3 cubulete de unt;
• Pentru iubitorii de ierburi aromatice, supa va avea atat un gust mai bun cat si o aroma mai deosebita daca veti folosi ulei de busuioc. Acesta este simplu de obtinut astfel: puneti in blender 500 ml ulei floarea soarelui si o legatura de busuioc (aproximativ 10-12 fire), iar dupa ce le dati la blender, le treceti prin tifon ca sa ramana limpede. Daca vi se pare prea concentrat, mai puteti adauga ulei de floarea soarelui.
• Aceasta supa se serveste de preferat alaturi de crutoane facute in casa si stropite inainte de a le baga la cuptor cu ulei de masline (sau cu ulei de busuioc).

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: