Se spune ca omul nu are nevoie de foarte multe lucruri pentru a fi fericit. De fapt, are nevoie de mult mai putin decat isi imagineaza. “Top zece principii pentru o viata implinita” isi propune sa aduca in atentia noastra, a tuturor, acele lucruri simple de care un om are nevoie pentru a fi mai fericit, mai implinit.

  1. Sa uiti, sa ierti, sa mergi mai departe

Dupa cum spunea si Friedrich Nietzsche, “Uitarea si mersul mai departe sunt cea mai mare intelepciune”. Sa te “impiedici” de probleme, sa te complaci in situatii, sa tii minte raul, toate acestea te pot “trage” in jos, aducandu-ti in final nefericirea.

  1. Sa iubesti

Cu siguranta iubirea este cel mai complex sentiment, cel mai puternic, in stare sa “mute muntii din loc”.  Iar din iubire izvorasc toate acele lucruri care ne fac viata mai fericita. Iubirea fata de cel de langa noi, fata de natura, de viata in general, ne face sa fim mai fericiti si mai impliniti.

  1. Sa-ti doresti sa evoluezi, dar sa fii fericit cu ceea ce ai

Dorinta de a “urca”, de a evolua este ceva firesc. Insa nemultumirea ca stare permanenta, invidia pe ceea ce au altii, sunt precum o caracatita ce invadeaza si macina sufletul.

  1. Iarta

Intr-adevar, iertarea aduce alinare in primul rand celui care iarta. Supararea duce catre sentimente grave, precum ura. Aceasta fiind opusul iubirii, inseamna lipsa fericirii. Alungand supararea din suflet, faci loc fericirii si implinirii.

  1. Admira creatia lui Dumnezeu

Nu trece nepasator pe langa un copac inflorit, nu uita sa privesti apusul / rasaritul. Dupa ploaie, cauta pe cer cu privirea curcubeul. De multe ori mergem pe drum atat de adanciti in problemele noastre zilnice, incat nu mai constientizam lucrurile frumoase ce ne inconjoara. Vedem fara sa mai privim.

  1. Fa ceea ce iti place, urmeaza-ti visele

Sa nu te complaci in situatii “caldute”, sa iti intinzi aripile si sa zbori catre ceea ce iti doresti, catre ceea ce te face fericit. Poate ca par doar vorbe. Dar stiti cum se spune, de la vorba la fapta nu este decat un pas. Inceputul este greu. Teama de esec. Odata infranta aceasta teama, totul devine mai usor.

  1. Nu fa rau nimanui

Este o vorba inteleapta care spune “daca nu poti sa faci bine, atunci macar nu fa rau”. Doar cel care incearca sa-si atinga visele fara sa faca rau nimanui, acela este fericit. O constiinta “incarcata” nu iti poate aduce niciodata fericirea.

  1. Ofera

Tot o vorba inteleapta spune ca “mai fericit este cel ce ofera decat cel ce primeste”. Si cred ca asa este. Bucuria din ochii celui caruia ii oferi ceva (material sau nu, precum un zambet, o imbratisare sau o incurajare), te va face mult mai fericit decat atunci cand primesti ceva.

  1. Evadeaza din cotidian

Macar din cand in cand evadeaza din cotidian, fa mici excursii, admira natura, incarca-ti bateriile (vezi si “Cele mai rapide zece metode pentru a evita stresul”).

  1. Incearca sa faci cat mai des aceste trei lucruri: asculta-i mai mult pe cei din jur, zambeste mai mult, nu vorbi pe nimeni de rau.

Este dovedit faptul ca zambetul (ca si imbratisarile) au puteri curative. Aproape magice as spune (vezi si “Cum sa cresti eficient concentrarea si atentia”). Ne dau energie, ne “hranesc” pozitiv, ne fac fericiti. Iar energia pe care o consumam atunci cand vorbim de rau pe cineva, sa o utilizam mai bine in folosul nostru.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: