Poate ca sunt multi cei care iubesc sa manance zmeura, acele mici bobite rosii si parfumate, cu un gust minunat. Insa zmeura nu este doar gustoasa si aromata, ci reprezinta un fruct minunat pentru sanatate! Aceasta este benefica in peste 20 de boli si este considerata a fi un fruct al tineretii eterne. Iar daca ai ocazia sa culegi chiar tu aceste fructe minunate, ar fi si mai bine decat sa le cumperi din supermarket. De ce? Deoarece acestea din urma, desi mai aratoase, nu se compara ca aroma si gust cu zmeura pe care o cunoastem noi din copilarie. Iar valorile terapeutice ale “suratelor” mai mici si mai “umile”, sunt net superioare.

Zmeura – compozitie

In primul rand, aceasta contine o intreaga gama de vitamine (A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6), pectine, caroten, cupru, calciu, fier, iod, magneziu, potasiu si alte elemente atat de importante pentru sanatate.

Zmeura – beneficii pentru sanatate
  • Contra menstruatiilor dureroase

Multe femei se confrunta cu aceasta problema, iar zmeura poate fi de mare ajutor in acest sens. In plus, ajuta si la reglarea ciclului menstrual.

  • Scade nivelul colesterolului

Desi plina de vitamine si elemente benefice pentru santate, o portie de 130 g zmeura contine doar un gram de grasimi si 0 mg colesterol. Este deci de mare ajutor si celor care doresc sa dea jos din kilograme.

  • Contra imbatranirii premature

Zmeura este plina de antioxidanti ce protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi.

  • Combate imunitatea scazuta

Mai ales datorita continutului mare de vitamina C, zmeura intareste imunitatea, reducand mult sensibilitatea la raceli si gripe.

  • Benefica in afectiunile pulmonare
  • Mentine sanatatea sistemului osos

Deoarece zmeura este bogata in calciu, iar aceasta este de ajutor si femeilor aflate la menopauza.

  • Benefice in caz de gastrita hiperacida
  • Combate anemia

Si nici nu este de mirare daca ne gandim la cat este de plina de vitamine si minerale.

  • Utila impotriva arsurilor gastrice
  • Combate probleme ale cailor respiratorii (inflamatii ale gatului, laringita, faringita, etc)
  • Are proprietati antimicrobiene

Cu rol de preventie in dezvoltarea de bacterii si ciuperci, precum Candida albicans (ce provoaca in special infectii vaginale).

  • Zmeura este un bun aliat in curele de slabire

Si asta deoarece zmeura este bogata in vitamine si fibre, dar foarte saraca in calorii.

  • Scade riscul aparitiei cancerului

Studii efectuate in acest sens, au aratat faptul ca un consum regulat de zmeura, care este bogata in substante cu un puternic efect antioxidant, scade riscul aparitiei cancerului.

  • Combate cu succes constipatia

Si asta deoarece, asa cum am mai spus, zmeura are un continut ridicat de fibre.

  • Foarte utila impotriva alergiilor

Printre multele substante benefice pentru sanatate, zmeura mai contine si quercitina. Aceasta diminueaza reactiile alergice si are efect imunomodulator si antihistaminic. In plus, cantitatea mare de vitamina C, reduce de asemenea intensitatea alergiilor.

  • De ajutor in combaterea cistitei
  • De ajutor in combaterea prostatitei
  • Un bun adjuvant in reumatism

Atat fenolii, cat si acidul salicilic, au “darul” de a reduce inflamatiile articulare si de a calma durerile. In acest sens se recomanda o cura de doua saptamani in care sa consumi zilnic aproximativ 300-400 de grame de zmeura.

  • De ajutor in diabet

Desi contine un nivel destul de ridicat de zaharuri, totusi sunt fructe care, consumate in cantitati mici (cam 100-150 g pe zi), sunt recomandate chiar si in cazuri de diabet. Mai mult, acest fruct stimuleaza pancreasul si ajuta la scaderea nivelului de colesterol.

  • Benefica in cazuri de ulcer gastro-duodenal

Cu o mentiune insa, fructele se consuma ca atare, fara adaos de miere sau zahar. Se fac cure de cate 10 zile. Tot in acest sens este foarte buna si infuzia din frunze de zmeur (aproximativ 2 lingurite de frunze uscate si maruntite la 250 ml de apa fiarta). Acestea au efecte antiacide si cicatrizante.

  • Zmeura este de mare ajutor in diverse probleme ale tenului

Da, acest fruct are utilizari si in cosmetica, fiind de ajutor in probleme precum combaterea ridurilor, in procesul de imbatranire al pielii, util pentru tenul gras, seboreic, etc. In acest sens se prepara masti din fructe de zmeura zdrobite si amestecate cu o lingurita de miere de albine. Amesteca pana cand se omogenizeaza si intinde amestecul pe tenul curatat in prealabil. Lasa sa actioneze 15-20 de minute, apoi clateste bine cu apa calduta. Este bine totusi ca mai intai sa intinzi putin din acest amestec pe o portiune mica de piele si asteapta cam 25-30 de minute. Daca nu apar mancarimi sau inflamatii in zona respectiva, atunci poti fi sigura ca nu ai alergie la acest fruct. O astfel de masca are actiune astringenta, iar tenul tau va fi mai catifelat si mai stralucitor. Tot in acest sens, poti sa prepari o infuzie din frunze de zmeur, iar mai apoi sa tamponezi tenul, folosind un disc demachiant (te-ar putea interesa si “Cele mai utile plante folosite in cosmetica fetei”).

Precautii
  • Acest fruct se consuma cu prudenta de catre persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil sau de colita de fermentatie.
  • Femeile gravide pot consuma zmeura (de evitat insa in primul semestru de sarcina), insa in cantitati mici (cel mult 100 de grame intr-o zi)
  • De asemenea, mamele care alapteaza ar trebui sa evite consumul de zmeura, deoarece aceasta poate reduce cantitatea de lapte.
  • Si persoanele care au pietre la rinichi sau fiere, ar trebui sa evite zmeura (deoarece aceasta contine oxalati care in cantitati prea mari se cristalizeaza si pot provoca probleme de sanatate)
Sfaturi utile
  • Chiar daca preferi zmeura culeasa direct din natura, iar in sezonul rece nu mai gasesti decat zmeura de la supermarket, este bine de stiut ca poti congela aceste fructe-minune. Chiar si pastrate astfel, acestea isi vor pastra proprietatile.
  • Zmeura preparata termic isi pierde insa din proprietatile sale terapeutice.
  • Nu doar fructele zmeurului sunt benefice pentru sanatate. Si frunzele acestuia sunt cel putin la fel de benefice si le poti consuma sub forma de infuzie sau decoct.

Susține blogul, dă articolul mai departe:

Distribuie: